IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуклев: Инвестирайте в акции на дружества от сектора здравеопазване

Здравеопазването има една от най-ниските корелации спрямо S&P 500 от всички сектори, твърди победителят в конкурса на Investor.bg

14:47 | 20.05.16 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Йонко Чуклев, Спас Христов и Петър Ангелов заемат първите три места в конкурса по повод 15 години Investor.bg "Как да инвестираме по време на криза?". Журито в състав Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, и Владимир Сиркаров и Кузман Илиев, автори и водещи в Bloomberg TV Bulgaria, отличи най-добрите анализи измежду над 50 предложения.

Препоръката на автора Йонко Чуклев е по време на криза да се инвестира в сектора здравеопазване. "Безжалостно, лукаво, търпеливо и благо" препоръчва да инвестираме Спас Христов. Петър Ангелов пък съветва по време на криза да се правят вложения в подобряване на производителността.

Представяме Ви победителя в конкурса, автор на който е нашият читател 
Йонко Чуклев.

Вземането на инвестиционно решение в условията на всеобща паника и стагниращи пазари е едно от най-тежките предизвикателства пред инвеститора поради естествената му склонност да мисли в апокалиптични сценарии.

Въпреки това има как да направим инвестиция по време на криза, която да е както рентабилна в дългосрочен план, така и неподатлива на краткосрочни шокове в котировките на индекси, валути и суровини.

Независимо дали сме консервативен, умерен или агресивен инвеститор, на първо място трябва да диверсифицираме портфейла си чрез инвестиция в поне четири класа активи – бих препоръчал 50% в акции, тъй като те са най-добре представящият се актив в дългосрочен план, 20% в алтернативни инвестиции с ниска корелация спрямо пазарите на акции, облигации и суровини, 20% в ДЦК на развити държави, които са постоянен източник на нисък, но фиксиран паричен поток, както и 10% в депозити или кешови инструменти. Така класовете активи ще имат ниска корелация помежду си и възможност за постигане на оптимална възвръщаемост спрямо поетия риск.

На второ място, следва да имаме предвид че 80% от доходността на инвестицията в акции, която заема най-голяма част от портфейла, е в зависимост от правилния избор на сектор и само 20% е резултат от конкретния избор на акция. Затова по време на криза трябва да изберем дефанзивен сектор, който включва компании, чиито продукти се характеризират с нееластично търсене и следователно техните финансови резултати не се влияят до такава степен от свитото потребление. Освен това, секторът трябва да предлага възможности за повишено потребление в глобален мащаб и навлизане на иновации, които да гарантират бъдещ растеж.

С оглед на тези критерии, по време на криза бих препоръчал 50% от портфейла да се инвестира в акции на дружества в сектора здравеопазване. От историческа гледна точка, секторът се представя много добре по време на криза, като фармацевтичните компании (част от сектора) превъзхождат по доходност водещите щатски индекси в 14 от 16 мечи пазара или корекции. Здравеопазването също така има една от най-ниските корелации спрямо S&P 500 от всички сектори. Секторът предлага дългосрочен потенциал за растеж поради няколко фундаментални фактора – ръста на световното население, повишаването на доходите в развиващите се страни, застаряването на населението в развитите икономики и повишените държави разходи за здравеопазване (според прогнози до 2020 г. една пета от БВП на САЩ ще се харчи за здравеопазване).

На последно място, най-голямата експозиция в портфейла трябва да се хеджира чрез покупка на пут опции върху близко корелирани ETF индекси със сектора на здравеопазването, което да предпази инвеститора при негативна пазарна среда в сектора. Така структуриран портфейл би помогнал на инвеститора успешно да съхрани средствата си по време на криза и да получи доходност, която в последствие да реинвестира в следващия глобален икономически цикъл, когато думата „криза“ постепенно ще се измести от думата „възстановяване“. 

* Текстът има аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
това е моето мнение и аз мисля да излезна до година живот и здраве на 90% от борсата, ако до тогава не е потънало всичко. Като се начертаят новите правила на глобалната финансова система тогава ще видим и ще преценим в кое си заслужава да се инвестира, до тогава само в реални активи дет могат да се пипнат иначе не .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
Ааа ти си анализатора ами добър ден :)) Виж сега значи за мен лично в този момент всяко нещо на борсата е спекула, не е инвестиция. Инвестиция е нещо в реални активи. Борсата в САЩ в момента е дерегулирана и големите правят каквото си искат, те не се интересуват от реална икономика, а от правене на пари това първо и второ когато САЩ създават кризи военния сектор е в подем не е здравния. Ти също споменаваш инвестиция в ДЦК да но на САЩ US Treasuries са вече рискови, да вземем Швейцария Япония отрицателни лихви -> губиш пари. Значи да се повторим всичко на борсата сега е спекула, т.е. ако стане нещо - гориш, пример фалита на GFT Global където гепиха парите на хората, няма регулации няма гаранции няма нищо. Разделяш реален кеш, злата сребра, имоти, фирми - реални активи и пари за спекула на борсата това е общо взето. Циклите на борсата сочат, че в периода 2019-2022 завършва голям мечи пазар, значи ше има reshuffle на финансовата система и никой незнае какво ще стане освен големите ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
yonko_chuklev
преди 7 години
Благодаря ти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
yonko_chuklev
преди 7 години
Принципно си прав (ако гледаш нещо от сорта на Vanguard Health Care ETF, iShares U.S. Medical Devices ETF etc.), обаче анализът ми не е фокусиран върху това кое е актуално в момента, а по време на криза - тогава може да се очаква добро представяне от сектора (както тези двата ETF-a в периода 2009-2015).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
Longi това е доста нагоре бе батко графиката му е аналог с SPXa верно ако си го държал до сега 6ца от тотото но вече си е риск ако някой влезне в този момент при тези. В момента си върви корекция там и то от голям калибър или поне това виждам аз на месечна графика. И че добре си го продал на 190 кво, ти няма как да знаеш до къде ше стигне ей са пак е толкоз, че и още ше ходи на долу, според мене правилно си напрайл за некви върхове да ловиш там не си заслужава ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
като гледам примера на Longin и препоръките на това момче Чуклев незнам дали сте поглеждали графиката на тези "здравеопазвания", но точно този сектор е балонясал. Аз лично мисля, че беше що беше с Obamadontcare. Сега е момента за суровините до 2020 не на акциите. Не препоръчвам не давам съвети всеки си знае. Инвестира се / спекулира се в нещо, което е размазано и никой не го ще, не в нещо което е в облаците ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Longin
преди 7 години
Вангард VGHCX - един вариант за това което съветват - през 2012 го напипах случайно или интуитивно , но като стигна 190 понеже се правех на голем разбирач го продадох - голяма грешка и оттогава се ослушвам - като мине сериозната корекция на западните борси ще се набутам пак там (или в аналог) здраво....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още