IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цацаров: Съдебната реформа не трябва да зависи от събитията на политическата сцена

Парламентът не може да си позволи повторно отхвърляне на антикорупционния закон, каза главният прокурор

11:36 | 22.05.16 г. 2
Цацаров: Съдебната реформа не трябва да зависи от събитията на политическата сцена

Време е нещо да се случи в областта, която наричаме „съдебна реформа“. Изборите, независимо дали са предсрочни парламентарни, редовни или президентски, не бива да влияят върху започналите процеси, защото за първи път са загърбени лични противоречия и дрязги, за първи път има и консенсусен подход от правосъдното министерство. Това мнение изрази в предаването „Неделя 150“ по БНР главният прокурор Сотир Цацаров. 

„Ние сме в хода на процес, който не би трябвало да зависи от каквито и да било внушения или събития на политическата сцена. Ако след внасянето на готовите законопроекти в парламента, ако оттам нататък говорят страстите или грозните политически сметки, тогава бихме се върнали в изходна точка”, посочи той.

„Няма нужда нито правосъдният министър Екатерина Захариева да се отказва от определени поправки в Закона за съдебната власт в частта за прокуратурата, нито аз –това е обща кауза, постигната при доста добър работен консенсус помежду ни”, увери още Цацаров.Той определи като достатъчно премахването на мантрата за единната и централизирана прокуратура в настоящия й вид и въвеждането на допълнителни гаранции за вътрешното убеждение на прокурорите. 

Сотир Цацаров изрази опасенията си от издигане на нови и нови лозунги – че тази децентрализация е недостатъчна и предвиди, че това ще е елемент от политическата реторика. Главният прокурор прогнозира и вероятно внасяне на алтернативен законопроект. И в крайна сметка политическият театър ще бъде изигран отново за сметка на прокуратурата, каза Цацаров.

Относно Механизмът за сътрудничество и проверка той каза, че проблемът е, че гледаме на него като вътрешнополитически инструмент и го политизираме, вместо да гледаме на него като на експертна помощ. „Мисията започва работа на 30-ти май, а към 30-ти декември трябва да имаме анализ на слабостите и достиженията. Ако този анализ се прави само формално, провеждането му е безсмислено”, обясни Цацаров.

В антикорупционния закон има няколко спорни момента, преодолими дори като юридическа техника, но независимо от политическите противоречия, парламентът не може да си позволи за втори път да отхвърли този законопроект, смята  главният прокурор.

„Това бе бил изключително лош знак и към българските граждани, и към европейските ни партньори. Правните недостатъци са решими между първо и второ четене, но този закон трябва да мине, защото противното би означавало липса на политическа воля за борба с корупцията”, заяви Цацаров.

Сотир Цацаров коментира и твърденията, че прокуратурата обслужва едни или други интереси във връзка с казуса „Фонд за лечение на деца“, като увери, че има събрани годни доказателства и обвиненията ще стигнат до съд.

Целта не е да бъде атакуван Фонда и да бъдат създавани едни или други затруднения. Така, както както при ДАИ ще се стигне до съд, така ще се стигне до съд и за Фонда. Делото няма да потъне, увери главният прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Е това няма как да стане в една държава-пирамида. Щото иначе цялата банда ще се събере при бай Ставри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
ASTIN
преди 7 години
Като доказателство, че Специализираната прокуратура кадрува Гл. Прокурор се изтърва и каза, че поне новия шеф на Фонда за лечение на деца има медицинско образование. Какво му влиза това в работата на Цацаров??? Това ме кара да мисля, че помага на бездарния здравен министър да си урежда сметките с Фонда... Затова нашумя толкова нескопосаното показване на материали по време на обиските, и журналисти, родители и свестни хора застанаха зад бившия шеф на Фонда... Няма независима прокуратура от изпълнителната /политическата/ власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още