IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СТО предупреждава за последиците върху търговията в случай на Brexit

Евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще доведе до безпрецедентни преговори с останалите 161 страни членки, коментира генералният директор Роберто Азеведо

10:28 | 25.05.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Генералният директор на СТО Роберто Азеведо.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Генералният директор на СТО Роберто Азеведо. Снимка: архив, Ройтерс

Напускането на Европейския съюз (ЕС) ще струва на потребителите и бизнеса във Великобритания милиарди и ще принуди страната да преживее позора от предоговаряне на условията на своето членство в Световната търговска организация (СТО) - организация, за чийто предшественик Великобритания беше в основата на основаването. Това коментира генералният директор Роберто Азеведо в интервю за Financial Times.

По думите му евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще доведе до безпрецедентни преговори между Острова и останалите 161 страни членки на базираната в Женева организация. Според него преговорите ще обхванат всичко – от хилядите тарифи, касаещи цялото търговско портфолио на Великобритания, до квотите върху износа на селскостопански продукти, субсидиите за британските фермери и достъпа до други пазари, на който сега банките и други британски компании за услуги се радват.

Всички тези неща сега са изпълнени от условия, изковани в продължение на години на преговори от ЕС, и в случай на Brexit след референдума на 23 юни Великобритания няма просто да може да ги „изреже и постави“ („cut and paste“ – бел. ред.), заяви Азеведо.

„Голяма част от търговията на Великобритания (със света – бел. авт.) някакси ще трябва да бъде предоговорена“, коментира той.

СТО никога не е водила подобни дискусии със страна членка, като дори процедурите за това остават неясни. Но вероятно сложността на подобни преговори едва ли не ги приравняват до най-мъчителните преговори за присъединяване, през които преминават страните, желаещи да станат част от СТО, дори с малки икономики като тази на Либерия. Миналата година тя стана 162-та страна членка на организацията, като минаха години, за да се създадат условията на членството й.

Намесата на бразилеца рисува мрачна картина за разходите, които подкрепящите Brexit спориха, че ще бъдат най-лошият сценарий, при който, дори ако търговията на Великобритания с ЕС бъде нарушена от напускането на Острова, то страната би запазила членството си в СТО.

Също е ясно, че подобен изход ще постави Великобритания в неудобна позиция, тъй като ще трябва да предоговаря условията на членството си в огранизация, за създаването на чийто предшественик – ГАТТ (Общо споразумение за митата и търговията - General Agreement on Tariffs and Trade), тя помогна след Втората световна война и който в продължение на 20 години бе ръководен от британец – сър Ерик Уиндъм-Уайт.

„За британците това е много важно решение. Това е решение на страната, а те ще решат това, което искат. Но е много важно, особено що се отнася до търговията, която е много важна за британската икономика, че хората разполагат с фактите и не подценяват предизвикателствата“, каза ръководителят на СТО.

Например, евентуален Brexit ще доведе до загуба на преференциалния достъп до други пазари, покрити от 36 търговски споразумения с 58 страни, договорени от ЕС. В резултат, за да остане в съзвучие с правилата на СТО, Великобритания ще трябва да въведе по-високи облагодетелстващи страната тарифи върху вноса от тези 58 срани, докато от своя страна те могат да наложат свои тарифи върху британския износ.

Анализ на СТО изчислява, че допълнителните разходи за тарифи върху вносни стоки за британските потребители ще бъдат в размер на 9 млрд. лири, докато британският износ ще бъде обект на още 5,5 млрд. лири тарифи.

„Потребителият във Великобритания ще трябва да плати тези разходи. Великобритания не е в позиция да реши, че няма да въвежда налози. Това е невъзможно. Това е незаконно“, отсече Азеведо.

Другата и единствена опция пред Великобритания ще бъде да премахне всички бариери пред всички членове на СТО, превръщайки икономиката си в такава, освободена от налози, подобно на Сингапур, и да вдигне протекциите, на които политически чувствителните местни индустрии се радват, докато страната е в ЕС.

„Това е възможно. Но също така е и малко вероятно“, заяви още той.

Нещата се усложняват допълнително от факта, че в продължение на десетилетия ЕС е договарял търговски въпроси от името на Великобритания и поради това британското правителство не разполага със съществуващ арсенал от търговски преговарящи и ще трябва да създаде такъв в случай на Brexit.

„Твърде трудно и сложно е да предоговорите тези търговски споразумения. И е бавно също така“, каза Азеведо. „Дори да сте в позиция да преговаряте бързо с всички останали членки, това не означава, че те ще бъдат в позиция да преговарят с вас, защото те имат свои собствени приоритети.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 7 години
демонстрираш типично робско поведение в изказа си, вероятно си фен на Путин :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
MZ/X
преди 7 години
Ако манипулирането на хората действаше толкова лесно, тогава никъде по света нямаше да има класически открити диктатури!Защо не успяха СССР да манипулира през 1956-та година унгарците и през 1968-*** година чехите, че се наложи с такове да ги вкарват в правия път?Не са малко и колониите в света, които с референдум станаха независими! Демокрацията не винаги работи идеално, но никой не е измисли по добро нещо от нея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 5
alphaomega
преди 7 години
На практика излизането от ЕС е възможно само при евентуален разпад на ЕС. Иначе НЕ!.А тези референдуми се правят със цел затвърждаване на статуквото и успокояване на страстите (когато националистите се активизират). Освен това реално няма никакво значение как ще гласува масата.Кукловодите винаги докарват (манипулират) резултата до 50:50 и в последния момент изгодната страна "магически" взема превес. Тоя филм сме го гледали десетки пъти вече.. Демокрацията е абсолютна илюзия и в същото време е почти перфектната система за контрол. Демокрацията във вида в който съществува днес е вид корпоративен фашизъм. Изборите нямат никакво значение защото законите и политическия тренд се определят от едрите капиталисти. Ако изборите и референдумите наистина имаха силата да определят или променят статуквото, отдавна щяха да си премахнали и щяхме да си караме със класически открити диктатури. Само че робите които си мислят че са свободни са по продуктивни, и затова имаме "демокрация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
Атанасио
преди 7 години
Лицемерите смешници се хванаха в мрежите си и си мисля ,че това е като едно време при британската империя когато умориха милиони от глад и т.н. Тези смешници имат 500% общ дълг и незнам дали въобще може да се оправят защото балоните им са много като почнем от жилищата и т.н. Опасното е ефектът на доминото поради голяма взаимосвързаност на финансите може да се стигне до граждански размирици ,хаос и войни Положението е много сериозно и затова пиша - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Редовите граждани не знаят истината и може да станат гражд.войни - например германците си мислят ,че спасяват гърците но те спасяват немските и френски банки и т.н. ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНЯВА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
studioaa
преди 7 години
Този пост само доказва, как точно работи промиването на мозъци от страна на медиите. Алекс Залмънд, този който искаше независимост на Шотландия през целия си живот е бил крайно-ляв Маоист, комунист, който бива яростен привърженик на ЕС. Комунист националист има такова чудо, или този ще да е първия?? Може ли ти да искаш независимост на страната си, за да я поставиш в състояние на зависимост от брюкселските бюрократи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
Nathan
преди 7 години
Голяма част от англичаните , живеят все още ментално във времената на колониалната система и подобни, разумни, доводи ще бъдат отхвърлени от тях.Договарянето на търговските споразумения, сключени от ЕС, е само малка част от това, пред което ще са изправени англичните при положителен вот.Шотландските националисти вече подготвят втори референдум и се канят да развеят шотландския национален флаг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още