IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК подкрепя изграждането на газов хъб на територията на България

Според еврокомисаря Мигел Ариас Канете България има добре разработена газопреносна мрежа

12:51 | 26.05.16 г. 21
<p>
	Европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете &nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Европейският комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете  Снимка: БТА

Европейската комисия ще подкрепи българското правителство за изграждането на газов хъб "Балкан" на територията на България. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Канете в Министерски съвет, съобщи БНР.

Европейският комисар по климата и енергетиката даде висока оценка на усилията на България да разнообрази доставките на газ. По думите му България има изключително силен потенциал да стане лидер с изграждането на европейски и балкански газов хъб.

„Имате и изключително добре изградена и разработена газопреносна мрежа. Приветстваме всичко направено“, каза Канете. 

Европейският комисар даде гаранции, че ЕС ще подкрепи проекта при спазване на европейското законодателство.

Мигел Ариас Канете определи България като лидер и като ключова държава на Балканите в реализирането на този проект. Подкрепа от страна на ЕК означава и съфинансиране, допълва bTV.

Според еврокомисаря работата по интерконектора с Гърция върви добре, а също така и по финализирането на интерконекторните връзки с Румъния и със Сърбия.

„Ще подкрепим всяка друга инфраструктура, която отговаря на изискванията и законодателството на ЕС. Има явни възможности и потенциал България да е изключително ключов играч за газовата система на цяла Европа. Имате подкрепа на ЕК. Ние надградихме идеята, работихме цяла година и вече ще имаме истински газов хъб, той ще стане реалност“, каза Канете.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че изграждането на газовия хъб не е насочено срещу доставките от Русия.

„Всичко, което правят екипите, се оценява. То не е насочено срещу Русия – руският газ е добре дошъл, ако се спазват европейските правила. Плюс нашите находища, плюс интерконектора през Гърция и от други места, които в момента изграждаме, на практика ние правим един голям пазар. Защото ако една стока минава само в една посока, то не е пазар“, посочи Борисов.

За успешното осъществяване на проекта се разчита на изграждането на газовите връзки с Гърция, Сърбия и Румъния. Разчита се и на срещата между руския президент Владимир Путин и гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина, както и на посещението на Ципрас в София на 1 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 0 rate down comment 1
Dimat
преди 7 години
Булг@@ристан има отдавна "добре" разработена гЪзова система,само дето гАз нема и нема!Има само руски,другия витае във иртуалното пространство,а във всяка тръба има наврян фактически,документално и реално,само един гол ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 2
Kosto
преди 7 години
Не знам кой на какво се смее, но-о с кое не си съгласен? - Че да купиш американски облигации значи да дадеш кредит на САЩ? - че ще ти напечатат доларите, ако е необходимо- че европейските банки имат забрана да дават кредити на Русия, че SG i Deutsche Bank бяха глобени, сплашвани още коагто французите искаха да доставят Мистралите но САЩ НЕ ПОЗВОЛИХА НА ФРАНЦИЯ- че 1,3 милиарда не е голяма сума????- че който има дългове е длъжник, а който дава заем е кредиторКое те разсмива? Щото мен ме разсмива само вашият смях :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 7 години
Че той ако беше българин, щеше ли да се именува Gъz? Елементарно Уотсън!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 7 години
А това с вожда ... ми кво да ти кажа...? Нищо... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
Ето ти един линк на прима виста:http://***.reuters.com/article/us-energy-nordstream-usa-idUSKCN0VR25JИма колкото искаш, сам си ги търси - да ти кажа ли как? Изобщо, ако си извадиш главата от отверстието на това ербеце, може и да прогледнеш и за други работи! Чети западна преса, а не руска, купена от запада... хихихиАйде, че бегам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 7 години
Е нема как да съм в час, щом не чета RBC... хахаха! И нема как ти да не си обстойно информиран, щом само него четеш! Там сичко пише и сичко е верно! Я виж дали не пише и нещо за това какво мислят американците по темата, щото аз ербеце не чета, ама чета сичко останало и насекъде викат, че некви американци не давали и дума да се издума за още руски газ в Европа? А?А иначе - дай Боже да откриете! Щото не "ще открием", а "ще открият". Нали само чуждите инвеститори са истинските инвеститори? Тогава хем ше видите колко струва българският газ от американски доставчици! хихихи... За справка - цени на български ток от български *** от американска централа... хихихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 7 години
Обаче има неква интрига с този внезапен медиен фойерверк и тази внезапно събудила се подкрепа на ЕК за един откровен мокър сън на нашия вожд! Има нещо гнило - нещо ще даваме, нещо ще вземаме, дето не е за пред хора... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 21
Mavi Goz
преди 7 години
Хаааахахаха... ХЪБава работа се получи! Вече и ЕК го подкрепя тоя ХЪБ! Току виж, и газ му измислили... хахаха...Никой не обяснява на плоскоглавите, обаче, че никакъв хъб без руски газ не може да има в България, щото не България ще разпределя, а на България ше й разпределят! А руский газ нам не нада! Така рекоха от ... абе от ТАМ... хихихи...Но Боце вече се е заХЪБил и ще го направи този хъб, та ако ще и да го сложи в ларгото на жълтите павета, за да разпределя жижан газ между МС, НС и Плевника! хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 14
ing5rov
преди 7 години
"ЕК подкрепя изграждането на газов хъб на територията на България."Кораб в пустинята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Я же тебе сказал, совсем запутался. Чего, не понимаеш по русский? Заткнис чтобь люди не смеялись болше :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още