IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондовите борси в САЩ отчитат леки повишения в очакване на речта на Йелън*

Председателят на Федералния резерв на САЩ ще има изявление по-късно днес

17:51 | 27.05.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фондовите борси в САЩ отчитат леки повишения в очакване на речта на Йелън*

Фондовите борси в САЩ отчитат леки ръстове в петък, като трейдърите очакват речта на Джанет Йелън по-късно днес, съобщава CNBC.

Финансовите компании и фирмите производителки на стоки от втора необходимост повеждат секторите, които се търгуват на зелена територия в широкия индекс S&P 500.

Goldman Sachs и Walt Disney допринасят най-много за ръста в индекса на сините чипове Dow Jones Industrial Average.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън ще говори след 20:00 часа българско време, когато ще получи отличие от Харвардския университет. Изказване ще има и бившият председател на Фед Бен Бернанке.

„Смятам, че най-големият проблем е несигурносттта по отношение на Федералния резерв“, заяви Робърт Павлик, главен пазарен стратег в Boston Private Wealth. “Смятам, че трябва да има по-голям отскок в щатската икономика, за да могат инвеститорите да се почувстват достатъчно уверени, за да купуват акции”, допълва той.

Трейдърите се надяват да чуят от Йелън насоки за паричната политика, но се очаква повече такива да има при речта ѝ на 6 юни, когато докладът за заетостта ще бъде вече публикуван.

„Ако Йелън сигнализира предстоящо повишение на лихвите, смятам, че ще видим известно прибиране на печалби преди дългия уикенд“, казва Питър Кардийо, главен пазарен стратег във First Standard Financial.

В сферата на макроикономиката също има новини - властите в САЩ ревизираха нагоре ръста на икономиката през първото тримесечие от 0,5 до 0,8% на годишна база. Все пак стойността е под очакванията за повишение от 0,9 на сто.

Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет беше ревизиран надолу при финалното четене и стойността е 94,7 пункта през май. Първоначалните изчисления показаха 95,8 пункта, а нивото през април беше 89 пункта. Анализаторите очакваха 95,4 пункта.

Американският лек суров петрол WTI се търгува с 0,57% понижение до 49,20 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент поевтинява с 1,03% до 49,08 долара за барел.

Златото поевтинява с 0,48% до 1 214,50 долара за тройунция.

Едно евро се обменя за 1,1138 долара, а курсът на японската валута е 109,85 йени за долар.

*Данните са актуални към 17:40 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още