IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иран нарежда на социални медии да съхраняват данните си в странатa

Новите изисквания биха могли да повлияят особено силно на популярното приложение за съобщения Telegram

11:10 | 30.05.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Изглед към столицата на Иран Техеран. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Изглед към столицата на Иран Техеран. Снимка: Ройтерс

Иран даде на чуждестранните приложения за мигновени съобщения срок от една година, в който да преместят данните, които събират за иранските потребители, на сървъри във вътрешността на страната – ход, който буди притеснения за поверителността и сигурността на данните, предава Ройтерс.

Иран разполага с едни от най-строгите разпоредби за контрол върху интернет достъпа в света и блокира достъпа до социални медийни платформи като Facebook и Twitter, въпреки че много потребители имат достъп до тях чрез широкодостъпен софтуер, a местните потребители заобикалят забраните чрез прокси сървъри и VPN. 

„Чуждестранните компании за съобщения, работещи в страната, е нужно да прехвърлят всички данни и дейности, свързани с иранските граждани, в страната, за да се гарантира тяхната по-нататъшна дейност", се казва в нова наредба на Висшия съвет на киберпространството на Иран, цитирана от държавната информационна агенция IRNA в неделя.

Членовете на Съвета, които се избират от върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, дават срок от една година на социални медийни компании, за да се съобразят с правилата, предава IRNA, като добавя, че мерките са били базирани на „насоки и опасенията на върховния лидер".

Новите изисквания биха могли да повлияят особено силно на приложението за съобщения Telegram. Тази услуга, базирана на облачните съобщения, придоби популярност поради високата си степен на сигурност и вероятно има около 20 милиона потребители в Иран, страна с общо население от около 80 милиона жители. 

През ноември властите съобщиха, че са арестували администратори на повече от 20 групи в Telegram за разпространение на „неморално съдържание" като част от мерки за ограничаване на свободата на изразяване.

Потребителите на социалните медии реагираха с безпокойство за планираните промени.

„Центрове за данни на Telegram трябва да бъдат преместени във вътрешността на страната, така че те (властите, бел. ред.) да могат да изтрият това, което искат, и да арестуват онези, които искат“, казва @Mehrdxd в свой туит.

„Бих спрял да използвам #Telegram, ако сървърите бъдат преместени във вътрешността на страната, защото това не би било безопасно вече", пише и @Gonahkar в туит.

Как бизнесът може да опази потребителските и корпоративни данни и какво е бъдещето пред криптирането на данни? Тези и други теми ще бъдат обсъдени в рамиите на дискусията „Нови технологии: мисия успешен бизнес“  на Клуб Investor.bg на 8 юни в хотел Радисън. 

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vankata89
преди 7 години
Хмм аз пък мисля че трябва да блокираме тъпите *** от цивилизования свят изобщо. Не може заради кефа на няколко идита да забраняваш достъпа до информация. И целия този цирк заради най - мирната религия на света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още