IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хр. Казанджиев: Русия се стреми да е привилегирован доставчик на газ за Европа

Изграждането на газов хъб не е решение на правителство, а избор на търговците и добивните компании, смята експертът

11:30 | 30.05.16 г. 6
Хр. Казанджиев: Русия се стреми да е привилегирован доставчик на газ за Европа

Русия се стреми да се превърне в привилегирован доставчик на газ за Европа и за нея да не важат европейските правила в сектора на енергетиката. Това каза енергийният експерт Христо Казанджиев от Българския енергиен форум (БЕФ) пред Bloomberg TV Bulgaria.

Неговият коментар беше направен във връзка с изказването на руския президент Владимир Путин от Атина в края на миналата седмица, който заяви, че Москва е готова да участва в енергийни проекти в региона, но трябва да получи гаранции за тяхната реализация.

„Въпросът е принципен и не трябва да се допускат изключения“, категоричен е обаче Казанджиев. Според него проектът „Южен поток“ на този етап е закрит, но е възможно да бъде реализиран под някаква форма в бъдещето.

Експертът каза, че има възможност и перспективи за „динамичен транспорт на енергоресурси“ от България. Изграждането на разпределителен газов център у нас обаче зависи не от желанието на дадено правителство, а е избор на търговците и добивните компании и трябва да има необходимите условия, обясни той.

„И понастоящем България играе ролята на разпределителен център“, каза още Казанджиев.

Той посочи още, че една от газовите връзки, която е натоварена с много очаквания да диверсифицира газовите доставки за страната и региона – между Комотини и Стара Загора (IGB) е нежизнеспособна. Проектът е структуриран така, че да не може да получи финансиране по Плана "Юнкер“, смята експертът.

Пълния коментар на Христо Казанджиев можете да видите във видеото. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 17 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
И кое спира съществуването на други доставчици? До колкото си спомням и без изградена инфрастуктура, Украйна купуваше от други. И сега теоритично е възможно да купуваме от Гърция и Турция, недоставяйки им, количествата газ, които транзитираме, нали? Единсвения проблем е ако няма транзит, но и тогава, пак теоритично, можем да си доставим от Румънците. Реално се опитваме да изграждаме една инфраструктура, която да замести друга, т.е. не е за разширяване. Все си мисля, че основния ни проблем е политиците ни, които действат под външно давление - руско и американско, а не търсят рещенията, които да са в наш интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 3
khao
преди 7 години
именно, но незнам дали разбираш че се опитваш да обясниш това на руски *** ... тоест сега очаквай най малoумния контра аргумент :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
soze
преди 7 години
идеята е да има и други доставчици. Особено пък нас най-много ни интересува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
mapto
преди 7 години
Еми очевидно. Русия си е изградила монопола и сега си го поддържа. Което е естествено. Неестествено е, че енергийните връзки за диверсификация са всичките мъртвородени все едно тия, които ги правят нямат интерес връзките да се случат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
...давайте лъскачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 8
ing5rov
преди 7 години
Абе каквото и да се пише и говори , до момента единствено Русия доставя газ в България...всички други лакардии ала Юнкер до Плевелиев са лъскане на тоягата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още