IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва чака от ЕС предложение за маршрута на газовия поток към Южна Европа

Еврокомисията не е изпълнила обещанието си да предложи нов формат на енергийния диалог с Русия, смята Александър Новак

16:54 | 30.05.16 г. 1
Москва чака от ЕС предложение за маршрута на газовия поток към Южна Европа

Русия очаква от европейските партньори предложение за маршрута за доставки на природния газ, който да замести „Южен поток“. Това заяви руският енергиен министър Александър Новак, цитиран от ТАСС.

Според него Русия е готова да доставя природен газ за общността, както и да възобнови двустранния енергиен диалог. Европейската комисия обаче бави този въпрос.

„Еврокомисията ни обеща да направи свое предложение за корекция на формата на този диалог. Досега още нищо не е направила“, каза руският енергиен министър.

„Нашата позиция е проста – ако на европейците им е нужен газ, ние сме готови да го доставим. Само кажете по какъв маршрут“, категоричен е Новак.

Темите за доставката на природен газ в Европа беше пространно обсъдена по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Атина в края на миналата седмица. След разговорите му с гръцкия премиер Алексис Ципрас бяха подписани няколко споразумения за сътрудничество, но най-очакваното от тях – относно доставки на природен газ за Италия през територията на Гърция, липсваше.

Надеждите на България са, че чрез този нов маршрут на руския газ за Европа ще бъде съживен под някаква форма и „Южен поток“. Това ще помогне на страната ни да реализира идеята си да се превърне в разпределителен център на природен газ в региона. 

По време на брифинга на двамата лидери Путин беше категоричен, че Русия е готова да участва в енергийни проекти в Южна Европа, но иска допълнителни гаранции от европейските партньори, че проектите ще бъдат изпълнени.

От своя страна Ципрас пък коментира, че енергетиката трябва да бъде мост на сътрудничество в региона, а не причина за конфликти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 4
Ironhorse
преди 7 години
Няма нищо лошо в чакането, чакайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още