IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Службите за сигурност нямат капацитет да следят трафичните данни, смята експерт

Трябва да има и вътрешен контрол, за да няма злоупотреби с тази информация, препоръча Тихомир Безлов

10:49 | 31.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Службите за сигурност нямат капацитет да следят трафичните данни, смята експерт

Службите за сигурност у нас нямат капацитета да следят трафичната информация, както е заложено в Закона за електронните съобщения, смята Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Пред БНТ той изрази и съмнение, че в агенциите по сигурността има хора с нужната квалификация, които да се справят с изискванията в законодателството.

Промените в Закона за електронните съобщения бяха приети на първо четене в Народното събрание на 27 май. Те разширяват правомощията на вътрешното министерство, ДАНС и други служби по сигурността и разузнаването да проверяват кореспонденцията в интернет и да следят телефонните разговори на българските граждани.

Тихомир Безлов посочи още, че от години 91-92% от разходите на МВР са за заплати на служителите, което поставя страната в рисково положение. "Няма как да се противопоставим на съвременната международна престъпност, а България неминуемо е част от нея, със старите методи", допълни той. 

Експертът е категоричен, че трябва да има и силен вътрешен контрол, за да няма злоупотреба от страна на служителите с получената информация. Според него този процес може да бъде контролиран от "външна структура", извън службите за сигурност.

Той даде за пример други западноевропейски държави, където има подобни структури към парламента или президента, които следят работата на службите за сигурност.

Безлов коментира, че трафичните данни съдържат много информация, но у нас няма пазар за това. Тази информация не съдържа самия разговор, но чрез нея може да се види с кого се комуникира, тоест които са партньорите, и каква е честотата на контактите, което например е от помощ за бизнес конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"Службите за сигурност нямат капацитет да следят трафичните данни, смята експерт"- И по добре..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 7 години
изобщо що си мислите че може да следите и обработвате целия трафик, който се удвоява на всеки 2-3 години и том круз да наемете това пак си е мисия невъзможна, само харчите държавна пара
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 3
ABBA
преди 7 години
"Според него този процес може да бъде контролиран от "външна структура", извън службите за сигурност."*** как, разбира се. Нек'ое НПО финансирано от Фашингтон. По убаф вариант нееема!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
А за какво имат капацитет Безлов Една близо 100 хилядна армия от полицаи и служби не могат да се справят дори с телефонните измамници които ограбват пенсионерите Какво да очакваме от тях когато става въпрос за сериозни измами и корупция И Безлов започни да даваш сериозни предложения за справяне с проблемите а не само констатации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още