IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60% от мениджърите у нас биха оправдали неетично поведение в защита на бизнеса

Според изследване на EY повечето от бизнесите в България са изпитали високи нива на корупционен натиск

14:04 | 31.05.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

60% от висшите мениджъри в България биха могли да оправдаят неетично поведение, за да гарантират, че ще изпълнят финансовите цели или за да осигурят икономическото оцеляване на компанията си. На глобално ниво този дял е доста по-нисък – 42%. Това показва 14-тото поредно проучване на компанията за одитни и финансови услуги EY, осъществено сред 62 страни в света и над 2800 професионалисти.

Според изследването повечето от бизнесите в България са изпитали високи нива на корупционен натиск, произтичащ или от структурата на управление, или от специфични културни и исторически причини.

Почти половината от всички висши мениджъри оправдават поставянето на по-ранни или по-късни дати в договорите при определени условия, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово. 14% от анкетираните биха платили подкуп в определена ситуация, за да спасят компанията си, а други 20% биха приели дарение от клиент или потребител със същата цел.

Проучването сочи, че по-голямата част от анкетираните в България са наясно със стъпките, които могат да бъдат предприети, за да се справят ефективно с измамите и да намалят до минимум загубите, като в същото време увеличат до максимум възможностите за възстановяване. Именно, за да се справят с потенциалните измами 83% от компании извършват периодични проследяващи действия от гледна точка на констатациите на вътрешните и външните одитори, съобщи още Гърнев.

Нарастващите заплахи от кибер престъпления, финансиране на тероризма и, напоследък, разкритията, свързани със злоупотреби с офшорните юрисдикции, повишават натиска спрямо компаниите да намаляват риска от измами, подкупи и корупция на глобално ниво.

В тази среда изследването сочи, че макар много бизнеси да са постигнали значителен напредък в борбата с измамите и корупцията, все още остава едно постоянно ниво от практики на неетично поведение – 39% от анкетираните на глобално ниво считат подкупите и корупцията за широко разпространени в тяхната държава, като това е с един процент повече спрямо 2014 г.

Интересна тенденция обаче е фактът, че когато става въпрос за техния бизнес, само 11% от анкетираните смятат, че има подкупи и корупционни практики в тяхната собствена индустрия.

Все още съществува сериозна разлика във възприятията за нивата на корупция в развитите страни и в развиващите се страни: 21% от респондентите в развитите икономики смятат, че практиките на корупция в страните им е разпространена (17% през 2014 г.), докато в развиващите се страни този процент е 51% макар да отчита лек спад от 53% през 2014 г.

Поглеждайки към Източна Европа, включително Русия, проучването показва, че над 50% от анкетираните считат, че макар да изглежда, че регулаторните органи имат желание да преследват случаите на корупция, те не ги смятат за ефективни в достигането до присъди. „Този процент е най-висок сред всички региони в проучването“, допълни Гърнев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 09:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
не е подвеждащо заглавието, законно и незаконно е едно, етиката е друго нещо.и не е само между работодател и служител, ами и между бизнес и клиент/доставчик и тнт ...Пример, призвеждаш нещо за ядене и откриваш добавка която ще ти намали разходите и която още не е тествана добре за влиянието и върху здравето и по няква причина не е забранена ... та ще се възползваш ли зада спечелиш или ще си етичен и ще запазиш здравето на клиентите си (даже и в по късен етап да се окаже безвредна и да си пропуснал)...... това е само пример, не се хващай за някой детайл ако не е точенНе чакай етиката да е дефинирана в закон. Тук още не, но на запад според мен този тренд набира скорост, потребителите да бойкотират компаниите с лош имидж.Аз не зареждам от бензиностанциите на Лукойл по етични причини, щото очевидно не правят нищо незаконно ако питаш прокуратурата и съда, този пример май е по ясен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 7 години
ич не е голяма разликата ... почти 50% повече.... като стандарта ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Didkata
преди 7 години
Естествено, рибата се вмирисва откъм главата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Сега... че проблема е на мениджърско ниво е ясно, щото ако квалифицираните хора са малко, то мениджъри почти няма, всички са меринджеи ако мЪ разбираш ( е има изключения ама мнооого малко) Иначе заглавието е дeбилHo щото.. какво значи "неетично"? Бизнеса не борави с подобни разтегливи понятия. Има законно и незаконно. Щото... етично ли е да уволниш служителя Х, след като е работил 10г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Kildirim_Bei
преди 7 години
Между 42% по света и 60% у нас разликата не е чак толкова голяма...Все пак сме в Югоизточна Европа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
khao
преди 7 години
много ясно, аз от кога твърдя че основната криза в Българския бизнес е на управленско ниво ... виж им мисленето и после що нямали свестни работници. :)ае чакам сега обяснения, що било така, а не иначе и как държавата пречи, а хората ги мързи :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още