IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смартфоните ще са най-голямата категория свързани устройства до 2018 г.

Западна Европа ще играе ключова роля за свързаността в лицето на интернет на нещата

21:55 | 01.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Интернет на нещата (Internet of Things – IoT) ще превземе мобилните телефони като най-голямата категория свързани устройства до 2018 г., сочи новото издание на Ericsson Mobility Report.

От компанията посочват, че между 2015 и 2021 г. броят на свързаните устройства се очаква да расте с 23% годишно, от които според прогнозите най-висок ръст ще имат клетъчните IoT устройства. Очаква се общо 28 млрд. устройства д абъдат свързани до 2012 г. Близо 16 млрд. от тях ще бъдат именно IoT устройства.

Докладът сочи още, че Западна Европа ще играе ключова роля в израстването на тази свързаност, като броят на IoT устройствата на този пазар се очаква да скочи с 400% до 2021 г. Двигател на процеса ще бъдат най-вече регулаторните изисквания и нарастващото търсене на свързани коли, в това число и Директивата на Европейския съюз (ЕС) за система за спешни повиквания от автомобили (e-call), която трябва да влезе в сила през 2018 г.

По думите на Рима Куреши, старши вицепрезидент и главен стратегически директор в Ericsson в момента интернет на нещата набира скорост, а това се дължи на падането на цените на устройствата и появата на иновативни приложения.

„От 2020 г. търговското въвеждане в експлоатация на 5G мрежите ще осигури допълнителни възможности, които са от ключово значение за IoT като „network slicing“ (разпределение на мрежовите ресурси) и капацитет за свързване на експоненциално по-голям брой устройства от възможните днес”, коментира още тя.

Данните показват, че смартфон абонаментите продължават да растат и се очаква да надминат тези за базови телефони съвсем скоро – през третото тримесечие на 2016 г. Прогнозата на Ericsson е, че смартфон абонаментите почти ще се удвоят до 2021 г. - от 3,4 млрд. до 6,3 млрд. В момента в света има 5 млрд. мобилни абонати (уникални потребители), а това е доказателство за невероятния ръст на мобилните технологии за сравнително кратък период от време.

Докладът разкрива, че има драматична промяна в навиците на тийнейджърите за гледане на видео. Наблюдава се ръст от цели 127% на използването на мобилно видео съдържание през смартфон от хората в тази възрастова група. Това се е случило за период от 15 месеца (2014 - 2015 г.).

За четиригодишния период от 2011 до 2015 г. пък е отчетен спад на времето, в което тийнейджърите прекарват в гледане на телевизия и видео на телевизионен екран. За сметка на това има 85% увеличение на времето, в което те гледат телевизия и видео през смартфон. Тийнейджърите всъщност са най-важната група за наблюдение от страна на мобилните оператори. Това се дължи и на факта, че новото поколение потребители на мобилни услуги са най-големите консуматори на данни за видео стрийминг през смартфон (комбинирано през безжичен интернет и през клетъчна мрежа).

През 2016 г., беше направено дългоочаквано ключово постижение: търговски LTE мрежи да поддържат пикови скорости за сваляне на данни от 1 Gbps. Според Ericsson се очаква устройствата, които поддържат тази скорост, да се появят през втората половина на 2016 г. Това ще се случи първоначално на пазари като Япония, САЩ, Южна Корея и Китай, но ще последва бързо разпространение и на други места.

Други тенденции:

1) Глобален ръст

Между 2015 и 2021 г. в Близкия Изток и Африка ще има четирикратен ръст на абонаментите за мобилен широколентов интернет достъп, сочи още Ericsson Mobility Report. Според него мобилният трафик на данни в Индия ще нарасне цели 15 пъти до 2021 г. Макар че САЩ е най-зрелият пазар, мобилният трафик там ще скочи с 50 на сто в рамките на тази година.

2) Трафикът на данни се движи нагоре

Между първото тримесечие на 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г. глобалният мобилен трафик на данни се е увеличил с 60%. Това се е случило благодарение на увеличаващия се брой на смартфон абонаментите и на все по-голямата консумация на данни от отделния абонат. Ericsson прогнозира, че към края на 2021 г. около 90% от мобилния трафик на данни ще идва от смартфони.

3) LTE абонаментите растат бързо през първото тримесечие на годината

Между януари и март тази година има около 150 млн. нови абонаменти в резултат от търсенето на по-добро потребителско изживяване и по-бързите мрежи. В резултат от това общият брой абонаменти в световен мащаб вече достига 1,2 млрд. Ericsson очаква пиковите LTE скорости за сваляне на данни от 1 Gbps да бъдат налични в търговските мрежи на операторите през 2016 г.

4) Нужна е допълнителна хармонизация на спектъра между държавите, които планират да въведат по-рано 5G

5G има шанса да стартира много по-рано от очакваното, което предполага, че ще е нужна спешна хармонизация на спектъра между страните, които планират по-ранното му внедряване и пускане.

Повече за начина, по който бизнес процесите може да бъдат улеснени от новите технологии, ще научите в рамките на дискусията „Нови технологии: мисия успешен бизнес“  на Клуб Investor.bg на 8 юни в хотел Радисън. 

Още любопитни новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още