IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вебер: Вотът за Brexit може да накара Фед да отложи вдигането на лихвите

Бившият централен банкер не се съмнява, че банката ще повиши лихвените проценти, защото САЩ са готови за това

15:21 | 02.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Аксел Вебер. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Аксел Вебер. Снимка: архив, Ройтерс

Вотът на Великобритания за членството в Европейския съюз (ЕС) този месец ще засенчи други рискове и може да накара Федералния резерв на САЩ (Фед) да отложи повишението на лихвите. Това коментира пред CNBC председателят на Борда на директорите на UBS и бивш централен банкер Аксел Вебер.

С наближаването на референдума „се създава огромна несигурност“, каза Вебер, който в периода 2004-2011 г. ръководеше Централната банка на Германия.

„Вече виждате, че през последните месеци британските активи имат прикачена рискова премия, включително и паундът“, каза той.

Според него опасенията относно вота могат да са фактор за Фед при взимането на решение за вдигане на лихвите, за което се намекна ясно, че може да е през юни или юли.

Вебер е склонен да очаква промяна през юли вместо през юни заради британския референдум. Но когато и да е, банкерът е на мнение, че това ще е факт.

„Мисля, че САЩ са готови за по-високи лихви, а Фед сигнализира за това“, каза той. „Останалото са тактически решения кога да се направи това, за да има най-добър ефект, а не дали да се прави или не.“

Ако няма повишаване на ставките през юни, тонът на Фед ще бъде „пределно ясен“, смята Вебер. „Мисля, че тогава пазарът почти перфектно ще оцени вдигането на лихвите през юли, ако тонът на изказа е доста ясен.“

Ръководителят на UBS е скептичен относно ефикасността на политиката на отрицателни лихвени проценти. Според него ефектите от тях са по-силни в малки отворени икономики, каквито са Дания, Швеция и Швецария, докато в големите икономики, като еврозоната и Япония, влиянието „лесно може да се преобърне.“

„Това, което обикновено искате да постигнете с ниските лихви или ако навлизате в отрицателна територия, е да стимулирате потреблението и да намалите спестяванията“, заяви Вебер.

Но според него в среда на отрицателни лихви хората могат да се притеснят относно възможността да получат прилична пенсия. Така те могат да започнат да спестяват повече, вместо да спестяват по-малко и да потребяват повече.

Вебер сподели, че UBS e променила цените на някои от продуктите си в отговор на отрицателните лихви, защото те са оскъпили кредита.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още