IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС се готви да подкрепи гаранциите за заем за Фонда за гарантиране на влогове

Фондът ще може да получи заем "при нужда" в размер на 600 млн. евро от ЕБВР и Световната банка, реши парламентарна комисия

20:00 | 02.06.16 г. 2
НС се готви да подкрепи гаранциите за заем за Фонда за гарантиране на влогове

Държавата ще гарантира два заема в общ размер от 600 млн. евро за Фонда за гарантиране на влоговете, съобщава БНР. Гаранционните споразумения бяха одобрени от бюджетната комисия в парламента.

Ако те бъдат одобрени в пленарната зала, институцията ще може да получи два кредита от по 300 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)и от Световната банка. Те ще са на принципа за активиране "при нужда", което означава, че ако за Фонда не възникне необходимост да използва този ресурс, реално заемите няма да бъдат усвоени и върху тях няма да се плащат лихви.

Целта на заемите е запълване на резервите на Фонда за гарантиране на влоговете в банките до достигане на по-голяма независимост и устойчивост на институцията, обясни заместник-министърът на финансите Карина Караиванова. Тя увери, че попълването на Фонда няма нищо общо със стрес тестовете в системата.

Фондът обаче дължи пари на държавата, която го попълни с 1,5 млрд. лева, за да изплати гарантираните депозитите в Корпоративна търговска банка (КТБ).

Споразумението и условията, при които се отпуска, позволяват възможността парите от новите заеми да бъдат използвани за погасяване на задължението на Фонда към държавата.

Повечето експерти са категорични, че ако заемните споразумения се сключат без възникване на конкретна необходимост, заемите ще са при много по-изгодни условия за Фонда. Освен това, ако не се наложи използването им, няма да се дължат такси и неустойки.

Румен Гечев от БСП Лява България обаче е на обратното мнение. "Във всеки случай да строят гаранционния фонд, ако нещо стане. Какво ще стане? Цунами ли ще дойде? Аз не виждам защо българската държава ще поема този риск", коментира той.

Фондът за гарантиране на влоговете набира ресурсите си чрез такси, плащани от търговските банки. В бюджета за тази година е заложена възможност държавата да гарантира заеми за общо 900 млн. евро, което означава, че евентуалните кредити за Фонда са под тази максимална сума.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
В проект, може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
Момчета, тая заебанция на мен ми мирише на гръмнала финансова институция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още