IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Престъпленията от екологичен характер носят годишни загуби за 258 млрд. долара

Темпото им на ръст е 2-3 пъти по-бързо от прираста на глобалния БВП

11:50 | 04.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Престъпленията от екологичен характер носят годишни загуби за 258 млрд. долара

Престъпленията от екологичен характер костват на света загуби, възлизащи на 258 млрд. долара на година. Това гласи съвместен доклад на Програмата за опазване на околната среда на ООН и Интерпол, цитиран от ДПА и БТА.

Този вид престъпления включват незаконна търговия с екземпляри от дивата природа, корпоративни престъпления в дърводобивния сектор, в това число - незаконна сеч, незаконен добив на злато и на минерали, трафик с опасни отпадъци и измами на пазара на въглеродни кредити.

Престъпленията с екологичен характер нарастват с обезпокояващо темпо, предупреди генералният секретар на Интерпол Юрген Сток.

През последното десетилетие броят на този род престъпления се увеличава с 5-7% на година, пише в съвместния доклад на програмата на ООН и Интерпол. Това означава, че този род престъпления нарастват 2-3 три пъти по-бързо от растежа на глобалния брутен вътрешен продукт (БВП).

Екологичните престъпления са и четвъртият най-голям престъпен бизнес в света след трафика на дрога, фалшификациите и трафика на хора. Сумите, които светът губи заради екологичните престъпления, са 10 хил. пъти по-големи от сумите, които международните агенции инвестират в борбата срещу него, а именно - 30 млн. долара, се припомня в съвместния доклад.

Бракониерството на някои от най-застрашените видове в дивата природа като носорозите и слоновете расте с над 25% на година за последното десетилетие, издава още документът. За последните 10 г. бракониерите са убили средно по 3 хил. слона годишно само в Танзания.

Слабото законодателство и недостатъчното финансиране на силите за сигурност в борбата им с екологичните престъпления позволяват на международни престъпни мрежи и въоръжени бунтовници да извличат ползи от незаконна търговия, която опустошава околната среда и застрашава с изчезване животинските видове, четем още в доклада.

В него се посочва още, че транснационални престъпни организации вършат екологичните престъпления, за да перат пари от трафик на дрога. Незаконните златни мини в Колумбия, например, са смятани за един от най-лесните начини за пране на пари от трафика на дрога.

Международни престъпни картели също така търгуват с опасни отпадъци и химически продукти. Престъпни мрежи, занимаващи се с подобна търговия и свързани с конфликта в източната част на Демократична Република Конго, са похарчили 2% от приходите си, за да финансират 50 различни бунтовнически групировки там, се посочва като пример в доклада.

Незаконното експлоатиране на природните ресурси на тази страна пък носи на престъпниците приходи от 900 млн. долара на година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още