IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: В България вече има опозиция на образованието

Неравенството открива коридор за популизъм и екстремизъм, смята вицепремиерът и министър на образованието и науката

16:24 | 04.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кунева: В България вече има опозиция на образованието

В България вече има опозиция на образованието. Това каза вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на Политическата младежка академия на десните, организирана от Младежкото Движение „България на гражданите“ (ДБГ) Меглена Кунева, цитирана от пресслужбата на партията,

Тя бе категорична, че в образованието има опозиция, визирайки съпротивата спрямо образователната реформа и настояванията от ляво да се отложи прилагането на новия образователен закон.

Според Кунева десните партии у нас могат да се заемат по-ефективно със социалната политика, политиките на растежа и политиките, свързани с развитието на човешкия капитал.

„Какво се случи в Европа? Защо популизмът надделява? Мисля, че отговорът е в това, че не изпълнихме с достатъчно съдържание социалната политика на Европа. Това е отговорност на партиите, наричащи себе си народни, т.е. на десните“, заяви тя.

Вицепремиерът подчерта, че между популярното и популисткото у нас вече има много тънка линия и допълни, че това как правителствата се справят с неравенството е въпрос с много лица.

„Истински големият проблем с преразпределението на благата, социалната политика, справедливостта, борбата с неравенството е проблем, на който Европа още не може да даде ефективно решение. Ако хората не са сигурни, че неравенството има решение, ако животът им става по-непредсказуем, това е добра почва за екстремизъм от всякакъв характер и открива коридор за популизма както у нас, така и в Европа“, подчерта Кунева.

По думите й политиките на растежа и създаване на стойност, в т.ч. -. и силната икономическа инициатива, образователните реформи и политиките, свързани и с човешкия капитал – образование, заетост, политическо участие, социално обгрижване, здравеопазването, са ключови за противопоставяне от страна на десните на популизма.

„Върховенството на закона, приличието на елита, контролът от страна на гражданите и тяхното овластяване, ако щете дори да сигнализират за корупция, са част от мерките, които могат да са бариера пред популизма“, отсече Кунева,

„Бих се доверила на дългосрочните политики – те са най-доброто лекарство против популизма, но за тях трябва повече устойчивост и време, и резултат, който ще се види след години“, посочи още министърът на образованието и науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още