IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарците са масово против безусловния базов доход

Около 78% от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, сочат прогнозни резултати

14:30 | 05.06.16 г. 44
<p>
	Швейцарци гласуват на референдума в неделя.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Швейцарци гласуват на референдума в неделя. Снимка: Ройтерс

Швейцарските гласоподаватели изглежда са отхвърлили с голямо мнозинство предложението за въвеждане на гарантиран базов доход за всички граждани на страната - около 78 процента от гласоподавателите са отхвърлили предложението на днешния референдум, показват прогнозни резултати на агенция GFS за радио-телевизионната група SRF, цитирани от Ройтерс.

Според поддръжниците на предложението въвеждането на безусловен базов доход от 2500 швейцарски франка (2450 долара) месечно за възрастен и 625 франка за децата би подкрепило човешкото достойнство и обществените услуги.

Противниците, сред които и правителството, смятат, че това ще струва прекалено скъпо и ще отслаби икономиката.

Безусловният базов доход е критикуван и от бизнеса, който не се радва на перспективата за увеличаване на данъците и намаляване на конкурентоспособността на швейцарската икономика.

Профсъюзите пък са на мнение, че с бедността трябва да се води борба, като се създават работни места и като се плаща достойна заплата, а не да се изплаща еднакъв за всички безусловен базов доход.

Датата на референдума беше обявена на 27 януари от швейцарското правителство, след като преди това бяха събрани 100 хил. подписа, необходими за провеждането на допитването.

Швейцария е първата държава, провела национален референдум за безусловния базов доход, но други страни, сред които Финландия и Канада, също проучват подобна възможност.

През 2012 г. швейцарците отказаха платеният им отпуск да бъде увеличен от 4 на 6 седмици, боейки се това да не навреди на конкурентоспособността им, отбелязва AFP.

Изборните секции бяха затворени днес на обяд местно време и окончателните резултати ще станат известни довечера.

На другите въпроси на днешния референдум според прогнозните резултати 66% са подкрепили реформата на правото на убежище и 61% са се обявили за легализиране на предимплантационната диагностика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 3
edimi
преди 7 години
Имам странното усещане че, равно или късно ще прокарат тази идея. Това е, като в притчата за празната пушка дето виси на стената в първо действие...и т.н. и прочие. И е нормално в началото да има някакво очевидно несъгласие.Но прави впечатление че стартират референдум седмица след официалното либерализиране на трудов пазар за две държави с най-нежеланите работници. Като че, ли за по-сигурно "не", някак изглеждат нещата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 1
Jorkata
преди 7 години
Браво - само така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 11
Pronto
преди 7 години
У нас сред организаторите на подобен референдум ще са поне стотина носители и кандидат-носители на ордена Стара Планина като Светлин Русев и Нешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 19
SS-23
преди 7 години
Пак казвам - ББД-то е идея, лансирана от "либералите", т.е. привържениците на статуквото - баМките или казано по друг начин - клона на Рокфелер. Дълбоката идея на ББД-то е то да се реализира, като за целта ще трябва да се премахне кеша, т.е. да се сбъднат мокрите сънища на "белите якички" и капана да щракне! Пробваха да пробият не къде да е - а там където е най-сигурно - при тях си, т.е. в лоното на "Братята"! За сега не пробиха, но пак ще опитат... след време!Другите разбойници, клана на Родшийлд или т.н. "традиционалисти" напъват да се върне "силата на златото", като ако това стане, ще пуснат по пързалката всички и който оцелее, оцелее! Но и едните и другите са една и съща монета - едните са "ези"-то, другите - "тура"-та! А нормалните хора така или иначе ще са ощетени. При едните - ще са ощетени в полза на баМките, при другите - в полза на Капитала!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 33 rate down comment 4
diasnoto
преди 7 години
Може да очакваме у нас инициаторите на референдум за подобно ляво малоумие да са завършилите: международни отношения, политология, философия, латински и старогръцки език .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 4
mrynmryn
преди 7 години
Все хора, които ако не са добри в професиите си, са обречени на глад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 60 rate down comment 6
Jay Gould
преди 7 години
Зад идеята стоят артисти, писатели, публицисти, рапърка, адвокати, швейцарските подобия на БХК и интелектуалци... Левите ''интелигенти'' сигурно са в траур, че не са разбрани от ''простия'' швейцарски народ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още