IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е всеки българин да получава 500 лв. базов доход, децата - 250 лв.?

Според бившия социален министър Иван Нейков това е "красива илюзия, чуваема в бедно общество", но неприложима у нас

12:55 | 06.06.16 г. 29
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Базисен доход от 250 лева на дете и 500 лева на възрастен - това е възможно в България според изчисленията на Българския съюз за директна демокрация. Въпросът беше повдигнат, след като в Швейцария на референдум беше отхвърлена идеята за базисен доход от 2500 франка.

Според Лилия Делирадева от Българския съюз за директна демокрация швейцарците са отхвърлили идеята заради зле проведена разяснителна кампания. „Част от заблудата, поради която беше взето това решение, е, че парите от работещите ще се вземат, за да се дадат на неработещите”, заяви пред Нова телевизия Делирадева. 

По думите ѝ швейцарците са мислили, че ще бъдат увеличени данъците на работещите, за да бъдат дадени пари на бедните, а това не е така. „Парите ще дойдат от брутния вътрешен продукт, който е наличен във всяка една държава, включително и в България”, заяви Делирадева. 

Според нея в България може да се въведе такъв базов доход – по 500 лева за възрастен и 250 лева за всяко дете, независимо от броя на децата в семейството.

„Така, ако едно семейство с пет деца взима такъв базов доход, изчисленията сочат, че едно семейство може да се издържа, без да работи”, заяви Делирадева. На въпрос дали е справедливо да получаваш гарантиран доход, без да работиш, тя отговори, че това би дало възможност на човек да се развива.

Според бившия социален министър Иван Нейков това е една много красива илюзия, много чуваема в едно бедно общество.

Той отбеляза, че всяко решение на референдум в Швейцаря се базира на огромна информираност и не се съгласи с тезата, че швейцарците не са знаели точно какво гласуват. „Това са хора, които знаят къде отива всеки франк, който плащат като данъци”, аргументира се Нейков.

Той обясни, че такъв безплатен доход в България има от десетилетия, визирайки безплатното образование, безплатната система за социално подпомагане, безплатната бърза помощ. „Всичко това са услуги, дейности, които хората получават”, заяви Нейков.

Според него ако един ден се решава такъв въпрос в България, трябва да решим дали всички тези услуги ще са платени и ще получаваме просто една сума и толкова. 

Нейков е категоричен, че източникът на такива пари са данъците. „Тези пари идват от бюджета на държавата, а за да влязат в бюджета, друг път няма - само през данъци”, заяви Нейков. 

„Нашата данъчна система не позволява отделянето на ресурс, по-голям от сегашния за социално подпомагане, грижи, услуги”, коментира той. За да получим повече услуги, трябва да съберем повече пари през данъците, заяви експертът.

Той посочи, че ако след много години у нас се тръгне към безусловен базов доход, той трябва да е логичен, тоест да е ясно откъде ще дойдат парите, за какво ще се използват и какъв ще е резултатът.

„В българските условия не е възможно да бъде осигурен финансов ресурс за подобно нещо. Това може да стане само с увеличаване на данъците”, подчерта Нейков. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 5 rate down comment 1
mitaka_sar
преди 7 години
Не,невъзможно и дори престъпно е да се вдига стандарта на живот на този "велик" народ,който в никой случай не може да се нарече търпелива жалка ***.Защото,ако беше читав такъв,досега повече от 25 години щеше да скочи като един при тези мизерни доходи,каквито ги няма и в страните от т.нар. "трети свят".Та вместо да скочи като един,***-та чинно се е примирила,навела глава и обърнала дупе към превдо-икономисти разбойници,как трябвало да се повиши "производителността на труда",как щяло да има фалити на т.нар. "бизнес" у нас,тръгнал с червените комунистически пари,който било много да дава едни мизерни 500 лева като минимална работна заплата..А ***-та трае ли,трае...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
Чесмир
преди 7 години
6 000 лева годишно по 6 милиона възрастни, е 36 милиарда лева, и 3000 лева за 1 милион деца - 3 милиарда лева, общо към 40 милиарда лева. Се взимат като дълг от нашите банки. И това прибавено към сегашното потребление става 100 милиарда потребление на домакинствата. ДДС 20 милиарда, акцизи 10 милиарда, плокък данък 10 милиарда или повече. Но освен това потребление от 60 милиарда сега, прави 3,5 милиона работни места - 1,5 милиона от тях са пенсионери - но работещи. Значи 40 милиарда, ще направят поне още 2 милиона работни места, а това ще осигури на всеки работа и в повече - дори. И заплатите ще хвърчат нагоре. И взимането на кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
Чесмир
преди 7 години
Капитализмът произвежда дефлация. И в страни и времена без банки с частичен резерв и печатане на пари, растеж на паричното предлагане, капитализъм не съществува. Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! - Но тези пари на капиталистите се изливат отново и отново в басейнът,за да може капиталът да печели. но ДЪЛГЪТ-световен е РАВЕН НА ПЕЧАЛБАТА. Световният дълг е равен на печалбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 1
Чесмир
преди 7 години
Пазарните икономики надминаха по БВП и потребление социализът, защото частният им дълг без наличие на златен стандарт, мажеше да мине и 1000% от БВП. А 1000% от БВП, е 100% от собствеността на икономическите обекти. Какво като раздадеш на всяко семейство по 300 000 долара, и на всеки зает по 500 000 долара - като фирмен дълг. НЕ Е ЗЛЕ. И световната икономика им помагаше да превърнат тези долари в инвестиция, а ЕС да се завъртят повечето от тези пари в техният пазар. Тогава всеки нов долар в икономиката правеше почти долар БВП. разбира се, капитализмът е кърлеж върху пазарът - понеже големите инвеститори правят стоки и услуги но събират пари... и така намалят потреблението.. Освен това кредитът трябва да се връща и кредитният бум спира..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
Чесмир
преди 7 години
От ДДС, АКЦИЗИ И ПЛОСКИЯТ ДАНЪК, може да постъпват в държавният бюджет 26 милиарда лева, ако 100% е събираемостта. ДДС постъпленията трябва да са 12 милиарда лева, РАЗПРЕДЕЛЕНИ: 6 милиарда за неработещите пенсионери, 4 милиарда за безработните, 1 милиард за МВР, 1 милиард за армията. АКЦИЗИ постъпленията трябва да са 5,5 милиарда лева, РАЗПРЕДЕЛЕНИ: 2 милиарда лева за 20 безплатни областни болници, 2 милиарда за пътища и пътна инфраструктура, и 1,5 милиарда за екология - РАЗПРЕДЕЛЕНИ: субсидии: 0,5 милиарда за железопътен транспорт, 0,5 милиарда за автобусен транспорт, 0,5 милиарда за ВЕИ с нетърговски цели - безплатен ток. ПЛОСЪК ДАНЪК постъпления трябва да са 8,5 милиарда лева, РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ: постъпленията от фирми 3,5 милиарда, да отиват за субсидии, образование, култура и вноската към ЕС, 5 милиарда - постъпленията от частните лица, да отиват в кварталът или селото на платецът. Дългът се изплаща от съответното министерство, за което е отишъл. Култура и образ, от общината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
Чесмир
преди 7 години
Според буржоазните десните икономисти, ако има минимална заплата, то тя трябва да е различна в рамките на страната, вероятно според търсенето на работа. Тоест евтин труд където има глад и безработица и немотия. А логически и математически, е правилно да се гледа поне БВП на зает. Но вероятно БВП на зает във Видинско може да е по-голям от София. Както добавена стойност от селско стопанство на зает тук, е 4 пъти повече от Полша. А спрямо Швейцария, имаме 60% от добавената стойност на зает в селското стопанство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 3
Чесмир
преди 7 години
Русия, Полша и Унгария го осъзнаха, както във Венецуела и Бразилия. Декострукция, това декриптираше. .. .. Защо в СССР, заплатите бяха еднакви, за еднакви професии, а между страните в ЕС са с разлика 10пъти. ... Защото ако има равенство - може да ги стигнем, и да ги подчиним, като планетата на маймуните - визирейки ***, азиатците, славяните.. Ние сме маймуни за тях. Дясното има принцип, че бедните са глупави, и затова дръпнаха стълбата на истинската икономика. ....... ...... ....... Всеки трети в НРБ, взимаше 300 лева сега равни на 1300 лева. Сега всеки трети нзима ли 1300 лева. Според буржоазните десните икономисти, ако има минимална заплата, то тя трябва да е различна в рамките на страната, вероятно според търсенето на работа. Тоест евтин труд където има глад и безработица и немотия. А логически и математически, е правилно да се гледа поне БВП на зает. Но вероятно БВП на зает във Видинско може да е по-голям от София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 2
Чесмир
преди 7 години
6 000 лева годишно по 6 милиона възрастни, е 36 милиарда лева, и 3000 лева за 1 милион деца - 3 милиарда лева, общо към 40 милиарда лева. Се взимат като дълг от нашите банки. И това прибавено към сегашното потребление става 100 милиарда потребление на домакинствата. ДДС 20 милиарда, акцизи 10 милиарда, плокък данък 10 милиарда или повече. Но освен това потребление от 60 милиарда сега, прави 3,5 милиона работни места - 1,5 милиона от тях са пенсионери - но работещи. Значи 40 милиарда, ще направят поне още 2 милиона работни места, а това ще осигури на всеки работа и в повече - дори. И заплатите ще хвърчат нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 0
DutyFree
преди 7 години
za 2014 сме 7 ПЪТИ ПО МАЛКИ ДОХОДИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИТЕ, НИЕ ЛИ СМЕ БЕЖАНЦИТЕ ИЛИ ТИЯ ДЕТО ИДВАТ??????НЯМА КАК ДА ЗА НЯКОЛКО СТОТИН ЕВРО ДА СЕ РАБОТИ ЦЯЛ МЕСЕЦ !!! КОЙ ДА ОСТАНЕ ТУК.????? СМЯХ .. НЯМА ЖИВОТ ТУК!!! ТОВА Е!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Що да не би да искате да работите в България и да си мислите че ще се развиете някак???? Или ще взимате пари някога!!!!! Със работа пари не се печелят, тук вече 27 години това е видно !!!! Нали парите се печатат, лихвите са отрицателни нищо не им пречи !!! ахахНо и ефекта ще е минимален, просто ще се повиши заплащането, като цяло, че и без това през 2030 година щели сме да стигнем 50% от ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗАПЛАТИ .. хахахахаха ТО ПЪЛНА ПАРОДИЯ, а до ТОГАВА ЩЕ СИ ТЪРСИМ РАБОТА НА 300 ЕВРО МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА, А ТОВА Е БОЛНА ИЗМЕКЯРЩИНА, ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ПЪК РАБОТОДАТЕЛЯ, ТОЙ КОЛКО ДАНЪЦИ ЩЕ ПЛАТИ, ИЗМЕКЯРСКИ РАБОТИ ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още