IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предстоящото изкупуване на облигации от ЕЦБ изнерви европейския кредитен пазар

Инвеститорите и икономическите стратези остават несигурни и нащрек за предстояща турбуленция

09:46 | 08.06.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

От три месеца има предупреждения към всички на европейския пазар на корпоративни облигации, че шлюзовете скоро ще се отворят и пазарът ще бъде наводнен от пари от централната банка, коментира Financial Times.

Преди стартирането в сряда (8 юни) на програмата за изкупуване на корпоративни облигации на Европейската централна банка (ЕЦБ) обаче инвеститорите и стратезите, които се носят по финансовите води, остават несигурни и нащрек за предстояща турбуленция.

След като през март ЕЦБ обяви, че ще добави облигации, емитирани от компании, към книжата, които купува всеки месец, в опит да стимулира икономическата активност, цените на подобни книжа се вдигнаха, разходите за заеми се сринаха, а емитирането на облигации скочи.

През април и май вече бяха отчетени две рекордни седмици от продажба на корпоративни облигации с емитиране за съответно 21,7 млрд. евро и 19,7 млрд. евро. И двете суми са над двойно повече от общите резултати за целия януари, сочат данни на Dealogic.

Доходността по облигациите спада, когато цените се вдигат, а средната доходност по деноминиран в евро дълг от инвестиционен клас на рейтинговите агенци е спаднала до под 1% за пръв път от април 2015 г.

В същото време броят на подобни облигации, които се търгуват с доходност под нулата, се е вдигнал. Макар че това е добре за собствениците им, то все пак принуждава инвеститорите, които искат печалба, да поемат по-висок кредитен риск или да купят облигации с по-дълъг матуритет.

Джим Рейд, кредитен стратег в Deutsche Bank, отбелязва, че „сред последните ми пътувания трудно може да се открият много инвеститори, които смятат, че решението на ЕЦБ за купуване на корпоративни облигации е благоприятно развитие“.

Широкоразпространен страх е, че пазарният ентусиазъм може да изчезне толкова бързо, колкото и се появи.

Когато ЕЦБ стартира програмата за изкупуване на държавни облигации през март 2015 г., цените се вдигнаха докато доходността по държавния и корпоративния дълг потъна до рекордно ниски нива преди да обърне курса си също толкова бързо.

„Докато ЕЦБ се опитва да изпълни следващите си стъпки, спомените за предишните неуспехи се завръщат“, казва Кристофър Рийгър, ръководител на лихвените и кредитните проучвания в Commerzbank.

Друго широко опасение е, че покупката на корпоративен дълг от ЕЦБ ще се окаже по-скоро тънка струйка отколкото наводнение. Централните банкери не са казали колко ще купят, така че по-малък обем покупки може да предизвика разпродаване.

„Не очаквайте твърде много по отношение на обема и спредовете“, предупреждава Марко Стоекле, ръководител на корпоративните кредитни проучвания в Commerzbank. Според оценките му покупките на ЕЦБ няма да достигнат дори 3-5 млрд. евро на месец, което е доста по-малко от очакванията за 5-10 млрд. евро. „Това засилва потенциала да се окажем разочаровани“, казва той.

Ник Кунис, ръководител на макро проучванията в ABN Amro, също подчертава „признаци, че обхватът на програмата ще бъде ограничен“. Неговите опасения са, че ЕЦБ е дефинирала сектора на комунални услуги като „публични предприятия“, което означава, че може да купи само една трета от всяка облигация в индустрията вместо до 70% от редовните емитирани облигации.

Комуналните услуги засега са най-големият емитент на евро облигации в инвестиционен клас, формирайки почти една четвърт от неизплатените задължения. По тази причина „това силно ограничава допустимите облигации, а оттам и размера на програмата“, казва Кунис.

Други се фокусират върху дългосрочните ефекти на парите, потичащи към бизнесите твърде свободно.

Програмата може да бъде „предвестник на взривоопасен ръст на кредитния пазар в Европа“, твърди Барнаби Мартин, ръководител на европейските кредити в Bank of America Merrill Lynch. Има вероятност европейският пазар на кредити с висок рейтинг да се удвои до пет години, което означава емитиране на евро облигации в инвестиционен клас за 2,5 трлн. евро от сега до 2021 г., казва той.

Стратезите на Citi предупреждават: „Основната ни тревога с европейските кредити е, че емитирането ще продължи да се надува, докато търсенето ефективно създава предлагане“. Повтаряйки тревогите, изразени от Мартин, те предполагат, че програмата може да доведе до сливания и придобивания и обратно изкупуване на акции, което ще се отрази негативно на качеството на кредитите на корпоративните кредитополучатели.

„По много начини това прилича на американския кредитен цикъл с известно забавяне“, отбелязва Citi.

Fitch подчерта наскоро нарастващото емитиране на облигации вследствие на сливания и придобивания и пояснни, че една четвърт от дълга в евро, емитиран от американски компании през тази година, е имал за цел обратно изкупуване на акции, което е било с 4,5 пъти по-голямо спрямо същия период на миналата година. Агенцията предполага още, че деноминираните в евро облигации, емитирани от американски компании, може да се окажат сред най-големите печеливши от програмата на ЕЦБ.

Суки Ман, кредитен стратег в Credit Market Daily, предупреждава, че ЕЦБ „рискува да причини системна финансова криза, когато пазарът в крайна сметка се обърне“.

„Вече имаме значителна част корпоративни книжа, предлагащи отрицателна доходност. Добавянето към тях на неликвидни книжа с по-дълъг матуритет и без рейтинг ААА е рисково и е друг безпрецедентен ход“.

Макр Даудинг, ръководител в отдела по облигации в инвестиционен клас в BlueBay Asset Management, посочва офертата за 62 млрд. долара за Monsanto от Bayer и новината за потенциално голямо изкупуване на акции от Allianz, седмици, след като емитира облигации с нулев купон, като възможен начин за развитие на нещата.

„Инвеститорите, които се зареждат с книжа за търговията с ЕЦБ, може би изпускат влошаване на базисните кредитни основи“, предупреждава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Пазарна икономика :-)Муааахахаххаха :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още