IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно е „Планът Юнкер” да бъде разширен и извън ЕС

Ще се обърне внимание на страни, които са сериозно засегнати от бежанската криза, каза Илияна Цанова

10:05 | 08.06.16 г.
Възможно е „Планът Юнкер” да бъде разширен и извън ЕС

Възможно е „Планът Юнкер” да бъде разширен и да покрие и страни извън ЕС. Това коментира в предаването Investbook на Bloomberg TV Bulgaria Илияна Цанова, зам. упр. директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Ще се обърне внимание на страни, които са сериозно засегнати от бежанската криза и имат нужда от сериозни инвестиции в тяхната инфраструктура, за да се справят с този поток, посочи тя. „Това са различни нюанси, които тепърва се обсъждат, за да се включат в крайното предложение. Мисля, че есента ще имаме малко по-конкретна информация по този въпрос", допълни Цанова. 

На въпроса дали Турция ще влезе в тези планове Цанова каза: "Най-вероятно да, ако чисто геополитически се остане в рамките на добрия тон. Мисля, че Турция е една от държавите, която категорично трябва да бъде подкрепена от подобен инструмент".

Тя припомни, че по „Плана Юнкер“ трябва да бъдат „впрегнати“ 315 млрд. евро в различни проекти, целящи съживяването на европейската икономика.

В рамките на една година Европейският фонд за стратегически инвестиции е отчел „един добър резултат с 33% постигната цел за мобилизиране на частен капитал”, каза още Цанова.  Тя припомни, че ключови сектори по Плана са енергетиката, в която е инвестиран най-големият ресурс - около 40%, научната и развойна дейност, транспорт и околна среда. Има инвестиции в 26 от 28 държави от ЕС.

"Великобритания има най-съществен ресурс от Плана Юнкер. Другите най-активни държави са Франция, Испания и Италия. Само Малта и Словения нямат финансиране". 

По повод предложението на председателя на Европейската комисия Юнкер да бъде удължен планът и след 2018 година, Цанова каза, че "все още няма конкретно предложение, което да бъде обсъждано", но "се говори за удължаване до 2020 година".

"Говори се за удължаване на прозореца за финансиране на малки и средни предприятия, защото търсенето от страна на банките е много сериозно в Европа", каза още тя.

Още от разговора може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още