IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да струва на Великобритания заветния рейтинг ААА

Инвеститорите няма да знаят как да инвестират в нова среда, а паундът ще се обезцени, предупреждават от рейтинговата агенция S&P

14:01 | 08.06.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Несигурността от изхода на вота за бъдещето на Великобритания в Европейския съюз заплашва страната да остане без първокласната си кредитна оценка от ААА, предупреди кредитната агенция Standards and Poor's, цитирана от CNBC. 

Позовавайки се на краткосрочната волатилност на финансовите пазари като непосредствен риск, директорът на агенцията Тарън Уайд обясни, че рискът кралството да загуби високия си рейтинг е висок.

Съпътстващите опасности включват отслабване на валутата на Острова и застрашаване на статуса ѝ на резервна валута. Лирата се нареджда след долара и еврото в резервите на централните банки и е символ на наследството на огромната британска икономика и сигурната ѝ правна система. 

В средносрочен план компаниите могат да съкратят капиталовите си инвестиции, тъй като няма да знаят как да инвестират в новата среда.

"Намаляването на капиталовите разходи може да направи компаниите по-малко конкурентни с течение на времето", предупреди тя. 

В дългосрочен план ще има несигурност относно регулациите и търговските бариери след евентуален Brexit.

Рейтинговата агенция Moody's също предупреди Великобритания за продължителна несигурност при Brexit, което ще породи тежки кредитни рискове пред бизнеса в страната. Според рейтинговата агенция процесът по официално излизане на страната от ЕС, ако се стигне до това, ще продължи повече от две години. 

Агенцията напомня, че при Brexit за британските фирми ще се прилагат обичайните тарифи на ЕС за внос. Значителни ще бъдат и регулаторните промени. Тежко ще бъдат засегнати и секторите, които разчитат на работна ръка от чужбина.

Единственото проучване, според което британската икономика ще спечели от Брекзита, е на групата "Икономисти за Брекзит". Те смятат, че БВП на страната ще бъде с 4 на сто по-висок, ако тя напусне ЕС, отколкото ако остане, посочва в. Monde, цитиран от БТА. 

Останалите проучвания смятат подобен сценарий за възможен само при най-оптимистичния си сценарий. Песимистичните сценарии сочат, че загубеният възможен растеж ще варира от 2,1 на сто до 7,7 на сто от БВП, предимно поради загубата на достъп до обширния вътрешен пазар на ЕС. Икономическите прогнози обаче не са точна наука, особено ако се отнасят за период от 15 години, припомня френският вестник.

Още по темата гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
takiteasy
преди 7 години
Камерън като говори, че е ден гледам нагоре да видя слънцето! Обикновена фурнаджийска лопата...преди време той предизвика референдума...с него плашеше колегите от ЕС като трябваше да се спасява гърция...за да го обичат у дома разбира се. Сега медийте по целия свят плашат англичаните, че ще си е... ***... ако гласуват за излизане....и той потвърждава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още