IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Институционалните инвеститори се насочват към Скандинавските страни

Спадащата доходност от първокласните активи тласка пазарните играчи към второ- и третостепенни локации

11:33 | 09.06.16 г.
Автор - снимка
Редактор
Институционалните инвеститори се насочват към Скандинавските страни

Пазарите на бизнес имоти в Северна Европа намират все по-широко представяне в портфейлите на институционалните инвеститори, става ясно от доклад на консултантската компания Catella, цитиран от онлайн изданието property-magazine.eu.

В сравнение с другите европейски страни икономическата прозрачност на пазарите в Скандинавските държави ги превръща в популярна опция за институционалните инвеститори. 

Около 90 на сто от инвестирания капитал на пазарите на бизнес имоти в Швеция, Дания, Норвегия и Финландия е местен капитал с произход същите държави. Най-голям е делът на шведския капитал, но очакванията са това да се промени скоро заради нарастващото търсене на инвеститори от Великобритания, Франция и Германия.

Заради нарастващото търсене обаче доходността върху първокласните активи се понижава.

В Швеция например доходността от първокласните офиси в ключовите градове е на рекордно ниски равнища, като за тази година се очаква да се понижи допълнително до 3,4%. Конкуренцията между инвеститорите на ключовите офис пазари и намаляването на доходността вече пренасочва пазарните играчи към второ- и третостепенните локации.

Понижава се и доходността от първокласните бизнес имоти в Копенхаген и Осло, като в момента е малко над 4 на сто.

В краткосрочен план се очаква бърз спад и на доходността от първокласните бизнес имоти в Хелзинки. В момента тя достига малко под 5 на сто, а за тази година се очаква да се понижи с още 20 базисни точки. Това предизвиква засилен интерес към второстепенните локации в столицата на Финландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още