IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ВМЗ Сопот е с осигурени договори за следващите 2 години и половина

До края на годината се планира разкриването на нови 500 работни места в завода

17:11 | 09.06.16 г. 1
<p>
	ВМЗ отбеляза 80-ата си годишнина. <em>Снимка: БТА</em></p>

ВМЗ отбеляза 80-ата си годишнина. Снимка: БТА

ВМЗ Сопот е обезпечено с договори за следващите две години и половина, които ще позволят модернизиране на производството и въвеждане на нови изделия. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официална церемония по отбелязване на 80-ата годишнина от създаването на предприятието, съобщават от икономическото министерство.

Чрез поръчките ще бъдат реализирани инвестиции в технологична модернизация и обучение на кадри.

„Превръщането и затвърждаването на ВМЗ Сопот като конкурентоспособен и иновативен производител на специална продукция от европейски ранг е наш основен приоритет”, каза икономическият министър. Той подчерта, че преди година заводът е бил в тежко финансово състояние, затънал в дългове и с често забавени плащания към работниците.

„Днес предприятието отваря една нова страница в развитието си”, посочи в приветствието си икономическият министър. 

По думите на Лукарски разкритите нови работни места, увеличените заплати и социално-битови придобивки, гладът за кадри свидетелстват за това, че „Вазовските машиностроителни заводи“ са в подем и имат сериозен принос за прогреса на българската отбранителна индустрия.

Той призова с общи усилия военно-промишленият комплекс да бъде "ядро за българската икономика".

„Въпреки трудностите, но и многото успехи за своите 80 години история, през знаменателната 2016 г. ВМЗ започна да възвръща своите водещи позиции в българската икономика“, посочи изпълнителният директор на предприятието д-р инж. Иван Гецов.

Предприятието изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри, особено в специалности, свързани с машиностроенето. Лукарски посочи, че предприятието има собствен вариант на дуална система на обучение. Вече е открита нова паралелка в професионалната гимназия в Сопот „Ген. Владимир Заимов“, която да произвежда кадри за ВМЗ.

Изпълнителният директор на предприятието д-р инж. Гецов допълни, че вече са постигнати конкретни резултати в това направление, като оръжейницата провежда активна кампания за насърчаване на интереса към технически специалности.

От поемане на управлението от новото ръководство до момента са назначени близо 1000 човека, а до края на 2016 г. се планира разкриването на още 500 работни места.

За първото тримесечие на 2016 г. приходите на предприятието се увеличават близо 4 пъти и половина спрямо същия период на 2015 г. Ръководството на ВМЗ има изготвен бизнес план, който предвижда диверсификация на производството, което ще намали неговата зависимост от специална продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още