IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

70 млн. европейци не се справят с четенето и писането

Много повече не са наясно с цифровите технологии

16:07 | 10.06.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

70 млн. европейци нямат адекватни умения за четене и писане, а още по-голям брой имат слаби умения в областта на цифровите технологии и ниска математическа грамотност. Това ги излага на риск от безработица, бедност и социално изключване, съобщи Европейската комисия. 

Днес тя прие нова цялостна европейска програма за умения. Целта е да се направи така, че хората да развиват широк набор от умения от ранна възраст, което да повлияе на пазара на труда и растежа в Европа.

Голям брой европейци, включително висококвалифицирани млади хора, работят на позиции, които не отговарят на техните заложби и стремежи. В същото време 40% от европейските работодатели твърдят, че не достигат хора с нужните умения, за да се разрастват предприятията и да има иновации.

Успоредно с това, твърде малко хора имат предприемаческата нагласа и умения да започнат и да развиват собствен бизнес.

Затова Комисията предлага списък с действия, например да бъде създадена коалиция за умения и работни места в областта на цифровите технологии, инициатива за превръщане на професионалното образование в първи избор, проследяване на дипломираните висшисти, анализ за решаване на проблема с изтичането на мозъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Е, това вече обяснява защо госпожа Меркел е готова да приеме неограничено количество ВИСОКОКВАЛИФИЦИРАНИ бежанци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още