IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК удължава подкрепата за производителите на плодове и зеленчуци

Мерките ще действат до юни 2017 година, съобщи комисарят по въпросите на земеделието Фил Хоган

17:06 | 10.06.16 г. 1
ЕК удължава подкрепата за производителите на плодове и зеленчуци

Мерките в подкрепа на сектора за производство на плодове и зеленчуци в Европейския съюз ще бъдат удължени до юни 2017 година. Това съобщи комисарят по въпросите на земеделието Фил Хоган, цитиран от пресцентъра на Европейската комисия.

Мотивът за удължаването е „новата пазарна ситуация“, заяви Хоган.

Двата сектора получиха подкрепа през 2014 година, когато Русия забрани вноса на храни и селскостопанска продукция от ЕС. Тогава Брюксел реши да намали натиска върху пазарите, причинен от количествата плодове и зеленчуци, които преди това намираха пазар в Русия.

Мерките предвиждат изкупуване на продукция, като в обсега на помощта попадат стоки като домати, моркови, чушки, карфиол и броколи, краставици, както и гъби, ябълки, круши, сливи, грозде, цитруси, праскови, череши и други плодове.

От 2014 година досега ЕС е отпуснал 280 млн. евро, с което са компенсирани 1,13 млн. тона плодове и зеленчуци.

Затварянето на руския пазар накара повечето фермери в общността да потърсят реализация на своята продукция на нови пазари. Статистиката показва, че износът на плодове и зеленчуци към трети страни, тоест извън ЕС, расте с 4%. Разпределението обаче не е равномерно сред всички държави от блока.

„Удължаването на мерките за секторите „Плодове“ и „Зеленчуци“ е ясна демонстрация на солидарността на ЕК с европейските производители, които бяха най-сериозно засегнати от руската забрана“, коментира Хоган.

Той допълва още, че след руското ембарго ЕК е предприела стъпки за подкрепа на различни сектори, признавайки трудната пазарна ситуация, в която се намират. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
А после Меркел и пиянката като подпишат с америка търговското споразумение,ЕК какви стъпки ше предприеме...едно напред и пет назад !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още