IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия все повече се плаши от Brexit

Великобритания може да е първото парче от доминото, смята икономист. Bafin предупреждава за рискове за големите германски банки

12:24 | 13.06.16 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) крие сериозни рискове както за Германия, така и за еврото, според Германския институт за икономически изследвания (DIW). „Великобритания може да е първото парче от доминото“, казва председателят на DIW Марсел Фратчер пред DPA.

По думите му подобни референдуми в страни от еврозоната, като Италия и Франция, биха вкарали една много по-опасна несигурност от самия Brexit.

Но и само при напускане на Великобритания на ЕС растящите лихви по кредитите заплашват да доведат до забавяне на инвестициите. „Ще има и сътресения на финансовите пазари, които биха станали изключително нестабилни", коментира още Фратчер. Паундът вероятно ще загуби сериозна част от стойността си, както и еврото, ще възникне висока несигурност, смята икономистът.

„Тогава отново ще се създаде механизъм, който в крайна сметка да вкара Европа и Германия отново в рецесия, както по време на световната финансова криза през 2008 г. и 2009 г.", казва още Фратчер.

Великобритания не трябва да очаква икономически ползи при напускане на ЕС, смята икономистът. „Това ще означава по-малко капитал в страната, дружествата ще се насочат към други места. Инвестиции, иновации, производителност – всичко това ще намалее и по този начин ще се отрази негативно на дългосрочните работни места. Растежът и просперитетът като цяло ще бъдат по-малки", подчертава той.

Фратчер цитира и проучвания, според които британската икономика ще се свие през следващите 15 години с между три до четири процента. „Това е много, на глава от населението ще се падне загуба на просперитет от 700 - 800 евро“.

„Най-голямото ми притеснение е в крайна сметка устойчивостта на еврото", пояснява той, добавяйки за възможните ефекти на доминото. „Други страни може да се запитат дали наистина все още искат да останат в ЕС? Ето -  британците излизат, като дори може да получат добра сделка. Ние също искаме да направим това“, казва експертът.

Един референдум в Италия или Франция би бил и референдум за еврото, подчертава Фратчер. Това ще доведе до нова несигурност. „Икономическите щети от едно излизане от еврозоната на една страна биха били огромни за цяла Европа“, пояснява той.

Същевременно председателят на  DIW предупреди за нужните реформи в ЕС, включително и за изграждането на банков съюз, фискален съюз с европейски финансов министър и по-силна политическа легитимност на общността, като например пряк избор на Европейската комсиия и укрепване на Европейския парламент.

Британски вот за напускане на ЕС може да се отрази негативно на големите германски банки предвид сериозните им експозиции към Лондон, заяви междувременно и ръководителят на германския финансов надзор BaFin в интервю за германския вестник Тагесшпигел.

Президентът на BaFin Феликс Хуфелд коментира пред вестника, че се надява британците да гласуват да останат в Европейския съюз. Ако не, то „най-големите банки ще имат най-големите проблеми", цитира вестникът Хуфелд. „Те имат най-много дейности в и с Лондон“, казва той.

Хуфелд добавя, че Европейската централна банка ще наблюдава отблизо ситуацията, а самите банки са създали вътрешни групи, които да следят за възможните последствия.  

Повече за Brexit вижте тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
takiteasy
преди 7 години
Това така или иначе е част от цялостната музика по въпроса ъа референдума. Аз ще затворя дълго злато в деня преди преди референдума, въпреки всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 10 Великобритания и САЩ са изобретили протекционизма, а не свободната търговия - http://obshtestvo.net/малко-известни-факти-за-икономиката-п/тоест умишлено налагаха свободната търговия знаейки ,че развиващите се държави не могат да им бъдат конкуренция и проф.Иван Ангелов го обяснява прекрасно - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmКазано просто всеки растеж у нас означава спад при тях и те го знаят прекрасно тоест сега внасяме около 80% от хранителните стоки и ако си ги произвеждаме ние ще имаме растеж и повече работни места а те ще трябва да съкратят производствата и ще имат спад на БВП и повече безработица.Знае се за икономическият патриотизъм да се купува стока made in BG защото така се стимулира нашата икономика и т.н. крайно време е да спрем да си играем на котки и мишки ,да се надлъгваме и да се седне на ''кръглата маса'' за да се обсъдят нещата за да се взимат мерки със справедливи регулации и правила в ЕС и света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Разпад на еврозоната е едно а на ЕС съвсем друго и страшно Ако Италия имаше собствена центр.банка можеше да обезцени парите си и така да постигне конкуренция ''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20%....В началните етапи на своето развитие всяка страна се нуждае от протекция на прохождащата си икономика, докато стъпи солидно на крака - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmТъй като в ЕС няма мита трябва поне държавите да могат да девалвират валутите си което си в пак вид кражба но инфлацията е отделна тема
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 3
yuvig
преди 7 години
Ще си позволя прогноза ,Великобритания ще остане в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 2
Стефчо
преди 7 години
Франция и особено Италия, които са на хранилката на ЕЦБ и без която са фалирали пък са последните, които ще напуснат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 10
крас
преди 7 години
КАКВО ОЗНАЧАВА "реформи в ЕС, включително и за изграждането на банков съюз, фискален съюз с европейски финансов министър"ОЗНАЧАВА САМО ЕДНО - ДОЙЧЕ ЮБЕР АЛЛЕС!!!Швабите са твърде малки за да могат да преглътнат ИМПЕРИЯ каквато е Британската!След като АМЕРИКАНСКИЯ проект ТТIP попдна в задънена улица и се оказа в невъзможност да бъде осъществен, се върви към РАЗПАД на онова което бе създадено да служи на АМЕРИКАНЦИТЕ, но в крайна сметка се превърна в проект в чрез който ГЕРМАНИЯ сбъдна мечтата на ХИТЛЕРда колонизира цяла ЕВРОПА!РАЗПАДА Е НЕИЗБЕЖЕН!ГОВОРИ СЕ ЗА АНГЛИЯ , НО НИКОЙ НЕ СМЕЕ ДА КАЖЕ КАКВО ЩЕ СЕСЛУЧИ С ЕВРОПА И НАЙ ВЕЧЕ С НЕЙНИЯ ВОДАЧ - ГЕРМАНИЯ!!Това ще е краят на Германия, който ще е не само финансов, но и ИКОНОМИЧЕСКИ!!След като проекта ТТIP не мина с МОРКОВА , ще мине с ТОЯГАТА - с финансови и икономически фалити с промяна на СОБСТВЕНОСТТА!!ГЕРМАНИЯ ЩЕ БЪДЕ ФАЛИРАНА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 7
abdul
преди 7 години
ЕС е вече един огромен кредитен балон от напечата ни парички.Когато дойде време за плащане винаги е по-добре да няма кой да ги плаща, т.е. да няма ЕС :-)За банкерите социалната цена няма никакво значение. Като дойде времето, те ще се пазят с пушки и брони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
michaelis12
преди 7 години
мдаам винаги слагат точните хора които са били на стаж в Щаба на Империята. Ето една кратка извадка от Wikiто ..... :))Mario Montihttps://en.wikipedia.org/wiki/Mario_MontiMonti is a leading member of the exclusive Bilderberg Group.[54] He has also been an international advisor to Goldman Sachs[55] and The Coca-Cola Company.[56] He has also been a member of the "Senior European Advisory Council" of Moody's[57] and he is one of the members of the "Business and Economics Advisors Group" of the Atlantic Council.[58]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Аха , нали затуй му духнаха под опашката и сложиха Марио Монти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Аха , нали затуй му духнаха под опашката и сложиха Марио Монти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още