IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напразните илюзии на еврото

Общата европейска валута се избира все по-рядко като резервна

08:39 | 23.06.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Имало едно време една валута, наречена евро, която искала да измести долара от статута му на най-разпространена резервна валута в света. Вместо това общата европейска валута се избира все по-рядко като резервна. И докато европейските банки намаляват търговската си активност, ролята на еврото на глобалната сцена може да стане още по-малка, коментира BloombergView.

Пред почти десетилетие Deutsche Bank прогнозираше, че еврото може да допринесе за около 40% от глобалните валутни резерви. Вместо това нов доклад на Европейската централна банка сочи, че всяка година то се използва все по-малко и е потънало до под 20% към края на миналата година, биейки дела от 4,1% на йената, но и доста след този на долара от 64,1%.

Еврото остава втората най-използвана валута за международни плащания, но делът ѝ в общите трансакции се е понижил до 31,47% от 33,53% в началото на 2014 г., сочат данни, събрани от Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication. За сравнение, китайският юан е достигнал пето място от седмо въпреки дела си от само 1,76%.

Друг потенциален облак на хоризонта пред еврото е британският вот на 23 юни по членството на страната в Европейския съюз. Великобритания доминира на валутния пазар с 41% от цялата валутна търговия, сочи скорошен доклад на Bank for International Settlements. Това е над двойно повече от 19-процентовия дял на САЩ, както и доста повече от Сингапур, който е на трето място с 5,7%.

Но ако Великобритания се окаже извън ЕС, възможността на лондонските трейдъри да търгуват с деноминирани в евро облигации ще изчезне – пазарът на лихвени суапове, например, вероятно ще се насочи към Париж. В същото време апетитът им към търговия със самата валута също ще се свие. И макар че част от този чисто валутен бизнес ще премине Ла Манша заедно с облигациите, друга част от него вероятно ще изчезне завинаги.

Най-големият риск за позицията на еврото обаче е безмилостното свиване на европейските инвестиционни банки. В началото на десетилетието, например, Deutsche Bank контролира над 18% от валутния пазар, а Barclays има над 11%. Това съотношение се свива съответно до 7,9% и 5,7%, сочи последното пазарно проучване на Euromoney.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 08:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
Еврото остава втората най-използвана валута за международни плащания, но делът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 3
DutyFree
преди 7 години
МАЙ ПУТИН ВИ ПИШЕ КАКВОТО ИСКАТЕ ДА ЧУЕТЕ, ПАК ЛИ ???? МНОГО СМЕШНО!!!"Еврото остава втората най-използвана валута за международни плащания, но делът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
DutyFree
преди 7 години
Що бе, евроскептика!!! Отворете си тука дето сте наредени да коментирате еврото, ОТВОРЕТЕ СИ ГРАФИКАТА НА ЕВРОТО ОТ 2002 ГОДИНА ОТ КОГАТО Е ПУСНАТО КАКВИ ДВИЖЕНИЯ ИЗВЪРШВА, ИМА НЯМА +- 15% ДВИЖЕНИЕ, УЖАС ТОВА ЗА 15 ГОДИНИ БЛИЗО.. АМА ВИЕ СТЕ БИЛИ НЕКАДЪРНИ И КАКТО И СИ МИСЛИХ, СМЕШНО Е КОЛКО СТЕ НЕКАДЪРНИ И В КОМБИНАЦИЯ НЕВЕЖИ!!! НЕ Е ЛИ ТАКА, ЕВРОТО Е СТАБИЛНО, ТОВА НЕ ВИ ЛИ ПРЕЧИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
d333
преди 7 години
Марките бяха много красиви банкноти, а еврото е някак много постно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Дойчемарката стоеше къде къде по стабилно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Тоя и още един двама таквиз редки като видиш , праскай му минуса и въобще не го чети...оставяй го да се сополиви докат изсъхне !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
V.At.
преди 7 години
Опитвам се да следвам съвета си, но не можах да разбера и това с малките букви. Предполагам, че е искал да доразвие някоя своя мисъл, но части от нея е пропуснал да публикува.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 4
V.At.
преди 7 години
Когато се говори на хора със сериозни психични проблеми не е желателно да се набляга на техните маниакални твърдения. Правилният подход е да се обръща внимание на това, което е пише с малки букви и обикновено не е плод на натрапчивите мисли, а на ежедневната му работа. Очевидно е от нещата, които пише, че не му липсват познания, но вероятно някакви думи в статията или коментарите отключват това състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 4
deant
преди 7 години
Иначе по темата. Това, че еврото ще бъде все по непривлекателно съм го писал още когато бях ЕДИНСТВЕНИЯ ЕС-скептик тука и всички скачахте върху мене. Тепърва го чакат лоши дни и пак ще ви припомня,когато се сбъдне, че съм един от малкото, който има смелоста да ви каже, че царя е ГОЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 4
deant
преди 7 години
Момче ти вече окончателно оттърва козите. До скоро можеше да се хване някаква логика в писанията ти, но от днес вече тотално се омОта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още