IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор отбелязва ръст в последните месеци

Фалитът на КТБ беше естествен тест за стабилността на банковата система у нас, смята банкер

18:41 | 13.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Банковият сектор отбелязва ръст в последните месеци

Ръст, макар и символичен отчита банковият сектор през април, за когато са официалните данни на статистиката. Тенденцията продължава и през май, смята банкерът Петя Димитрова пред bTV.

Според нея има ръст на кредитирането - както потребителското, така и за бизнеса. Основната причина за това са ниските лихви, които стимулират инвестициите. Израз на това е и ръстът на пазара за недвижими имоти.

Отрицателните лихви са тенденция не само в България, но и световна тенденция. По този начин се стимулира потреблението, коментира още Димитрова. Според нея не може да се говори за банков картел у нас - на пазара оперират 28 банки, които са строго регулирани от БНБ и Европейската централна банка (ЕЦБ).

Банкерът посочи още, че банковата система у нас е свръхликвидна, а капиталовата адекватност е 22-23%, тоест в пъти над регулаторните изисквания.

Петя Димитрова беше категорична, че доверието в банковата система у нас е високо, защото след кризата с КТБ паричните средства останаха в банките, а не се превърнаха в кешови или други активи.Депозитите на бизнеса и на домакинствата също продължават да растат, въпреки ниските лихви.

За нея фалитът на КТБ е бил естествен тест за стабилността на банковата система у нас и банките са успели да го издържат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още