IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО: Затварянето на ТЕЦ Варна нанесе сериозен удар на енергийната система

През последните години липсва денонощното промишлено потребление, което затруднява диспечетирането на мрежата, смята Венцислав Захов

17:45 | 15.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕСО: Затварянето на ТЕЦ Варна нанесе сериозен удар на енергийната система

Затварянето на ТЕЦ Варна се оказва едно от сериозните предизвикателства пред управлението на електроенергийната мрежа, призна Венцислав Захов от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). По време на своята презентация в рамките на международната ядрена конференция Булатом той посочи какви са основните затруднения в работата на оператора.

Един от сериозните удари за системата е спирането на шесте блока на ТЕЦ Варна, защото това е наложило пренасянето на товара от региона към Маришкия басейн. По подобен начин се отразява и закриванито на първите четири блока в АЕЦ Козлодуй. 

ТЕЦ Варна затвори врати на 1 януари 2015 година тъй като не изпълнява екологичните изисквания на ЕС. Собственикът ЧЕЗ България потърси съдействието на правителството, за да извърши нужната модернизация, но до споразумение в тази насока така и не се стигна.

Енергийната компания коментира, че е вложила 600 млн. евро за покупката и инвестиции в централата, но почти няма възвръщаемост на тези средства. По тази причина и не можа да осигури инвестицията за екологизация на мощностите.

Венцислав Захов коментира и другите проблеми при диспечетирането на енергийната мрежа у нас. През последните години товарът се измества към големите градове, а и има и сезонно потребление - насочено към курортите. На фона на тези товари липсва денонощното промишлено потребление и това се вижда от големите разлики между минималното и максималното натоварване в различните части на денонощието.

По тази причина и инвестициите в нови електропроводи са от същестмено значение, посочи още Захов. Той припочни, че при аварийната обстановка през зимата на 2015 година, са били прекъснати електропроводи и страната е била "на косъм" да разтоварва блоковете на АЕЦ Козлодуй, тъй като са били прекъснати всички съществуващи пътища на електроенергията.

Като цяло мрежата в страната е в състояние да поеме вътрешното потребление и да обезпечи транзита, въпреки трудностите, категоричен е експертът. Той припомни, България е традиционен износител на електроенергия. През 2015 година ТЕЦ-овете на лигнитни въглища са държали най-голям дял в производството на електроенергия - малко над 44%, следва АЕЦ Козлодуй с 31,2% и секторът на възобновяеми източници със 17,8%, показват още данните на ЕСО.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
panther
преди 7 години
или накратко - индустрия няма, *** (които не са избягали) плащат кражбите на едро (такси, макси, износ на цена по-евтина от вътрешния пазар), кражбите на средно (безумните договори с американските тецове и веи) и кражбите на дребно (от едно привилегировано тъмно-зелено малцинство)...За сметка на това пък инфраструктурата се разпада...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още