IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е 28-ма в глобална класация по ръст на цените на жилищата

Страната ни попада в групата на държавите с умерено увеличение на цените в рамките на 2-5%, според данни на Knight Frank

10:02 | 17.06.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
България е 28-ма в глобална класация по ръст на цените на жилищата

България се нарежда на 28-мо място в глобален план по ръст на цените на жилищата през първото тримесечие, според консултантската компания Knight Frank. Страната ни попада в групата на държавите с умерено повишение на цените на имотите в рамките на 2-5%.

Към края на март на годишна база е отчетено увеличение на цените на имотите у нас от 4 на сто, показват данните на компанията. Спрямо предходното тримесечие ръстът достига 3,1%.

Най-силен ръст на цените на жилищата през първото тримесечие е отчетен в Турция – 15,3% на годишна база и 2,4% за тримесечието. 

На второ място е Швеция с годишен ръст от почти 13% и 2,5% за тримесечието, а на трето – Нова Зеландия с годишно увеличение от 11%, но спад от 1,1% спрямо предходното тримесечие.

В топ 5 на класацията попадат Литва и Малта, а в топ 10 – Австралия, Мексико, Израел, Австрия и Ирландия.

Същевременно Украйна е държавата с най-силен спад на цените на имотите през първото тримесечие – 10,5% на годишна база и 2,8% за тримесечието. Следва Тайван със съответно спад от 6% и 2,3% и Гърция с 5,4% и 0,3%.

В топ 10 на най-слабите пазари на жилища в света попадат Хонконг, Сингапур, Хърватия, Кипър, Мароко, Италия и Словения.

Ръстът на цените на жилищата в глобален мащаб достига 3,4% през първите три месеца на годината спрямо същия период на миналата година, отчита компанията. Темповете на растеж на най-добре представящите се пазари обаче се забавят видимо.

В САЩ и Великобритания забавянето е още по-осезаемо по политически причини – президентските избори в Страната на неограничените възможности и референдумът за членството на Острова в Европейския съюз (ЕС), който ще се състои през следващата седмица.

Цените на жилищата на ключовите азиатски пазари не успяват да намерят единна посока. Единствено Малайзия намира място в топ 20 на класацията с годишен ръст от 5,8% и спад от 0,8% за тримесечието. Някогашният лидер в класацията Китай е на 34-то място с увеличение на цените от съответно 3,1% и 1,6%.

Като цяло цените на жилищата в развиващите се пазари отчитат минимални промени, а Европа вече се очертава като основен двигател на глобалния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Аврамчо стига с тези платени статии...то е ясна вече работата, националните предатели и продажници ни продават на килограм, ама това е друга тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Аврамчо продаде ли хапартамента, който предлагаш на пазара от 2005?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
khao
преди 7 години
как пък все коментираш под такива статии и то за части от секундата след като излезнат, човек ще си каже че ти си ги поръчал и платил :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 13
skeptika
преди 7 години
лошите новини следват една след друга....Цените нямат Спирка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още