IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Investor.bg с номинация за наградите „Икономика на светло“

Предложението е заради „задълбочени анализи на икономическите и обществено-политическите процеси, свързани с формирането на сиви практики“

10:18 | 17.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Водещият икономически и финансов сайт Investor.bg, който през тази година празнува 15-годишен юбилей, получи номинация за престижните награди „Икономика на светло“ - конкурс, който за поредна година се организира от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Номинацията на сайта е в категорията за награди за журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост спрямо неформалната икономика. Investor.bg е предложен за наградата заради „задълбочен анализ на икономическите и обществено-политическите процеси, свързани с формирането на сиви практики“. 

„Медията проследява и развива темата за ограничаване на неформалната икономика като разкрива и коментира факторите, които я обуславят. Осигурена е трибуна на различни експертни мнения като се гарантира обективност и плурализъм при представянето на проблемите. През цялата 2015 г. място в медията намираха важни и интересни анализи и коментари, както и чисто информационни материали, които формират обществена нетърпимост към незаконните икономически практики. Investor.bg се утвърди като сериозен и аналитичен източник на информация, работещ в посока изграждане на висока икономическа култура у читателите си, печелейки ги като съмишленици в борбата със сивия сектор с активна гражданска позиция“, се казва в обосновката за номинацията на АИКБ.

В същата категория номинирани са и Канна Рачева, журналист в телевизия БТВ, сайтът за разследваща журналистика Bivol.bg, както и новинарският сайт News.bg.

Започна процедурата по гласуване, чрез която ще бъдат определени победителите в  конкурса за Награди „Икономика на светло“ за 2015 г. Призьорите в категориите ще бъдат избрани от експертно жури, в което участват над 100 изявени личности от областта на икономиката, научните среди, бизнеса, финансите, политиката, медиите.

Конкурсът откроява стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и награждава водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сиви практики. По този начин АИКБ цели да повиши обществената нетърпимост към неформалната икономика, да поощри предприемането на активни действия в тази посока и да популяризира градивната роля на бизнеса в обществото за подобряване на социално-икономическата среда.

В категорията за нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата, номинирани са Агенция „Митници“ (за отчетени рекордно високи нива на събираемост през 2015 г. и постигнати успехи в борбата с митническите и данъчните измами и контрабандата), Министерски съвет на Република България (за подобряване на достъпа до обществена информация и широкообхватно въвеждане на т.н. „отворени данни“), Министерство на финансите на Република България (за промяна в режима на деклариране и определяне на данъка върху превозните средства) и МФ (за промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и присъединяването на България към международните инициативите за борба с укриването на данъци и отклонението от данъчно облагане).

В категорията „Личност или организация, допринесла за ограничаване и превенция на неформалната икономика посредством активна позиция“ номинации получават Асоциация за квалификация на автомобилистите в България (АКАБ), Българска асоциация на малинопроизводителите,  Людмила Петкова - директор на дирекция „Данъчна политика“ в Министерство на финансите, Мартин Димитров, Делян Добрев и Петър Кънев - народни представители в 43-то Народно събрание на България.

Наградите „Икономика на светло“ са първото по рода си признание за постиженията в борбата с неформалната икономика в България. Събитието популяризира сред обществото както приноса на българските предприемачи, бизнесмени и политици за подобряването и развитието на бизнес средата, така и добрите практики за ограничаване и превенция на неформалната икономика в страната.

Номинациите са извършени чрез широко обществено допитване сред членовете на Асоциацията на индустриалния капитал в България, всички социални партньори, членовете на Обществения съвет „Икономика на светло“, в чийто състав влизат представители на редица държавни институции, и медиите.

Резултатите ще бъдат оповестени на специална церемония, която ще се проведе на 30 юни 2016 г. Номинираните в категориите ще получат грамота, а победителите – специалната статуетка на конкурса „Икономика на светло“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (ЦППКОП) и Института за икономически изследвания при БАН - http://***.bas.bg/академични-новини/събития/7343-кръгла-маса-методология-за-анализ-на-риска-от-данъчни-измами-и-данъчно-укриване и съм събрал фактите как се ограби и граби България - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/08/02/kak-se-ograbi-bylgariia.1135939останалото съм го написал като отворено писмо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още