IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lufthansa се отказа от полетите до Каракас

Икономическата криза прави дестинацията нерентабилна

11:08 | 17.06.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Самолет на Lufthansa се приготвя за излитане на летище &quot;Сомон Боливар&quot; в Каракас. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Самолет на Lufthansa се приготвя за излитане на летище "Сомон Боливар" в Каракас. Снимка: архив Ройтерс

Германската авиокомпания Lufthansa спира от днес полетите до столицата на Венецуела - Каракас, заради тежката икономическа криза в страната, предаде DPA.

Превозвачът посочи, че търсенето по маршрута между Франкфурт и венецуелската столица е намаляло през последната година. Авиокомпанията е засегната и от валутния контрол в страната, който цели да ограничи изтичането на капитали.

Превозвачите продават билети в местната валута боливар, но мерките им забраняват да обръщат постъпленията в долари и да връщат парите в собствените си страни, уточнява агенцията. Освен това държавата продава валутата при неизгоден курс, което води до високи загуби заради продаваните в боливари билети.

Разликата е огромна – от  10 боливара за долар по официалния валутен курс до 1 000 боливара за долар на черния пазар. 

Говорител на Lufthansa уточни, че компанията отменя трите си седмични полета Франкфурт-Каракас "до второ нареждане".

Икономиката на Венецуела се сви с 5,7 процента през миналата година, а дефицитите на основни продукти се множат. Има недостиг на храни, основни потребителски стоки и медикаменти, спирането на тока е повсеместно и много държавни учреждения работят само по два дни в седмицата, за да пестят електричество.

Страната е силно зависима от приходите от петрол и икономическите трудности отчасти се дължат на рязкото поевтиняване на черното злато.

Заради високата инфлация боливарът губи бързо стойност, което силно свива приходите на авиоконцерните заради държавния режим на обменен курс. Засега загубите на Lufthansa в страната са за над 100 млн. евро.

През март и American Airlines обяви, че спира да лети до Каракас, докато пазарните условия не се подобрят, припомня агенцията. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
chimney
преди 7 години
Не знам икономическата криза къде ги е ударила, но само проблеми около Луфтханза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още