IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Яхти или подводници?

Налице е тежка пропагандна война, заяви министърът на отбраната

11:14 | 17.06.16 г. 35
<p>
	<em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Снимка: архив, БТА

Пресконференцията, на която президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов отрекоха България да е преговаряла с Румъния, Турция и Украйна за създаване на флотилия в Черно море, отвори темата за баланса на силите в региона и външната политика на страната. Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви вчера, че въпросът за морско сътрудничество между трите страни е бил повдигнат от румънския му колега, но българската позиция е била категорична – че това трябва да се обсъди в рамките на НАТО.

Днес Николай Ненчев отново посочи, че е водил разговори с румънския военен министър, но не е влизал в договорки. Ставало е дума за общи съвместни учения и тренировки в рамките на Черно море, за да се подобрят отбранителните способности, каза той пред Нова телевизия.

Налице е тежка пропагандна война с елементи на хибридни атаки, смята той.

„Не е ставало дума за флотилия. В подобни разговори трябва да бъдат привлечени както политическите, така и експертните органи на НАТО“, заяви министърът на отбраната.

Той допълни, че в рамките на НАТО по принцип се говори, че има необходимост от по-осезаемо присъствие в Черно море. В Алианса обаче се вземат общи, колективни решения, допълни той.

Ненчев съобщи, че българско участие ще има в многонационална бригада в Румъния, но само за учения и общи тренировки, ако е необходимо, а след това военните ще се връщат в България.

„Разбира се, че всички искаме да се избегне войната. Но ако искаш мир, трябва да се готвиш за война“, коментира по този повод пред Нова телевизия бившият министър на външните работи Соломон Паси.

Той заяви, че ключът за успеха в преговорите с Русия е следният: с Русия трябва да се говори много вежливо и добре въоръжено. По този начин между 2001 и 2006 г. успяхме да влезем в НАТО и ЕС в паралел с отлични отношения с Русия, каза той.э„Историята показва, че колкото си по-добре въоръжен, толкова си по-добре подсигурен”, допълни бившият външен министър.

Той смята, че е необходимо да бъде балансирано въоръжението в Черно море, тъй като Русия разполага с мащабен план за милитаризация на региона, който включва и 6 подводници, всяка от които въоръжена с ракети от по 1500 км обсег. България има нужда от баланс на въоръжението. Имаме нужда от нова натовска военноморска база по бреговете на България”, категоричен е Соломон Паси.

Според него България има нужда от нова военноморска база по Черноморието, подобна на тези в Безмер и Ново село.

Соломон Паси се съгласи с изразената вчера от управляващите позиция, че България не трябва да предприема  солови акции, тъй като е член на НАТО. Той обаче разкритикува изказването на Борисов, че иска яхти и туризъм по морския бряг. Това е изказване на председател на яхтклуб, а не на министър-председател. Украинците и грузинците искаха яхти в Крим, Южна Осетия и Абхазия, но виждате какво им се случи, заяви Паси.

„Като се молиш за мир, трябва да се подготвиш.  Антарктида е единственият континент, на който няма оръжие. На останалите територии мирът е съпроводен от добро въоръжение”, заяви още бившият външен министър. "Проблем в Черно море има. В момента се говори за държавите на Изток и на Запад от Черно море и това е линията, по която да се укрепи", препоръча той.

„В момента сме в такава ситуация, че единствено студената война може да спре горещата война. Няма по-лошо от горещата война. Трябва да изберем от двете възможни беди по-малката, а това е добре подсигуреният гръб. „Вчера Бойко Борисов си заслужи заплатата като министър-председател. Той каза първите букви от една азбука. Да видим дали ще каже всичките“, коментира пред bTV журналистът Тома Томов.

Той сравни ситуацията с тази, в която е бил българският цар Борис III по време на Втората световна война, когато е отказал на Хитлер войски за Източния фронт.

„Жевеем в много сложен свят. С бързи стъпки върви научно-техническата революция. Огромни маси хора от Азия и Африка са се устремили към Европа, а от Южна Америка – към САЩ. Американците нямат решение за проблема в Близкия изток, а имаме и почти цивилизационен конфликт: ислям – християнство“, заяви той.

„Има стара идея на Турция да се създадат войски под общо командване и те не могат да бъдат с техника на страни извън Черноморския басейн и затова става въпрос за турско-българско-румънска военна част под общо командване. Румънците преди години се съгласиха“, заяви пред Нова телевизия бившият външен министър Ивайло Калфин.

„Българската позиция винаги е била, че няма нужда от такова формирование. И сега президентът започва да обсъжда тази тема и да казва как, ние я подкрепяме, а после отрича”, каза той.

Той смята, че една подобна част с общо командване очевидно би била доминирана от турските военноморски сили, които са най-големи в региона. Това до голяма степен би повлияло на двустранните отношения между Русия и Турция, които са много обтегнати.

„Не знам какво ще се случи на срещата на НАТО в началото на юли. Според мен президентът трябва да отиде с много ясен мандат и парламентът да го пита с какво ще отиде, за да не излезе пак нещо недоразбрано”, подчерта бившият външен министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 0 rate down comment 1
DutyFree
преди 7 години
Гледам тука едни чугуниеви не могат да мислят вече!!!ТОВА АЗ ЛИ ГО КАЗВАМ ИЛИ ЦИВИЛИЗОВАНИЯТ СВЯТ???Не НАТО, а Кремъл окупира Крим. Не НАТО, а Кремъл воюва в Източна Украйнаhttp://offnews.bg/news/Sviat-_12/Ne-NATO-a-Kremal-okupira-Krim-Ne-NATO-a-Kremal-voiuva-v-Iztochna-Uk_631397.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 5
john3000
преди 7 години
Ние предлагаме заеми, вариращи от $ 10 милиона, за да $ 100 милиона на 20 години, без обезпечение. Ние сме сертифицирани заем заемодателя, и нашата компания е тук, в Обединеното кралство и Съединените щати, ние предлагаме обезпечени кредити на физически лица и фирми при ниски лихвени проценти от 3%, и ние предлагаме дългосрочни и краткосрочни заеми. Нашата фирма е записал много пробиви в предоставянето на първокласни финансови услуги на нашите клиенти, особено в областта на кредити и капитали разпоредба за физически лица и фирми. За повече незабавен отговор на писмото: noblefinancehome2***gmail.com
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 4
DutyFree
преди 7 години
ха, що аз не лъжа нищо по надолу, фактологически, ти обаче какво каза, нещо доводи, факти БОЛНА ЧЕРВЕНА С.ВИНЯ М.ЪР.ША.ВА !!!???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 10 rate down comment 3
julian12
преди 7 години
"Налице е тежка пропагандна война, заяви министърът на отбраната"Да определено има пропаганда. Гледам тук един много, много тежък случай, който пълни 90% от ефира с тъпотии. Голям смях е тоя...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 6
DutyFree
преди 7 години
За да оправдаят ненужната АЕЦ Белене и колосалните разходи, за които дори самия Жан Виденов каза, че са поне с 30% завишени, свинете на раSSия у нас лъжеха най-безочливо за това, че у нас видите ли щяло да има енергийна криза ако не я построим."За сметка на това обаче поне 3 милиарда от 2000-а насам бяха прахосани в този ненужен проект. Бяха прахосани от най-бедния народ в ЕС, най-застаряващия в света, за да се натъпчат гушите на червената ДС/КГБ олигархия, да се натъпче ненаситната раSSия и нейнията свинска орда у нас."Ето как лъжеха: http://ime.bg//arti/proektyt-belene-neistini-lyvi-i-fakti/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
http://ime.bg/bg/articles/proektyt-belene-neistini-lyvi-i-fakti/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Алоооо ПОТРЕБИТЕЛЯ НА ИКОНОМИЧЕСКИЯ ФОРУМ И САЙТ-ФОРУМ!!!ТОВА КАКВО Е ВЕ?????"Колко ни струва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
http://***.mediapool.bg/ruski-medii-sofiya-padi-nato-ot-cherno-more-news250532.htmlРуски медии: София пъди НАТО от Черно море"Черно море "съвсем не е морско пространство на НАТО, то няма нищо общо с алианса, корабоплаването в Черно море е напълно свободно", посочва дипломатът. "ЧЕРВЕНИТЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ТЕХЕН АНКЛАВ, ВЕ, ТОВА НОРМАЛНО ЛИ Е ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 5
DutyFree
преди 7 години
Хм.. ЕТО ТРЯБВА ДА СТЕ ДОВОЛНИ, БЪЛГАРИЯ ОСТАВА АНКЛАВ НА РУСИЯ И ТО НЯМА КАК ЩОТО СИ ЗАВИСИМ ОТ ЧУЖДИ ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ, ТОВА Е .. НЯМАШ НИКАКВО РАЗВИТИЕ . И НЯМА ДА ИМАШ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 11 rate down comment 1
pinoccio
преди 7 години
Добре, господа режисиращи този учтив форум. Как да наричаме индийците, как да наричаме избрания народ - та нали те си имат имена още от времето на цар Соломон и неговите песни. Слагате звездички на всякакви нормални понятия и ние трябва да говорим нечленоразделно, за да кажем нещо. Струва ми се, че отивате малко отвъд границите на нормалната цензура без да имате и грам понятие защо го правите това. Простено ви е, защото съвременното образование е някакво странно образувание в хода на развитието на днешния човек, който става все по-неграмотен и не може разбире едно просто нещо, че трансконтиненталните полети водят до това - все повече хора да минат на другия бряг. Съвременният образован и в същото време - неграмотен човек, не разбира генезиса на тази съвременна социална чума, от която са пропищели жените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още