IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект на закон за социалните услуги ще бъде готов до ноември

През тази година ще бъдат отпуснати доста средства, насочени към предприемачите и към младите хора, каза зам.-социалният министър Деница Сачева

12:05 | 20.06.16 г. 1
Проект на закон за социалните услуги ще бъде готов до ноември

Министерството на труда и социалната политика подготвя законопроект за социалните услуги, който ще бъде внесен в Народното събрание през ноември. Това каза пред БНТ заместник-социалният министър Деница Сачева.

Тя обясни, че се обмислят различни възможности, които би следвало да подпомогнат работещите с малки деца, така че да не се чувстват зависими от грижите за децата и по-успешно да съчетават личното и професионалното си време. Сачева даде пример с възможности за въвеждането на гъвкаво работно време за майките на малки деца, изграждане на детски кътове на работното място, повече социални услуги.

Работещите хора в България вече са малцинство, а работодателите са още по-малко, посочи Деница Сачева. И уточни, че министерството ще насочи усилия и мерки в подкрепа именно за тях, защото те изработват данъците, с които след това осъществяваме социалните плащания. 

Сачева напомни, че проблемът с помощите по време на майчинството трябва да се разглежда комплексно, защото е свързан с възможността да се съчетава личният живот с професионалните ангажименти. Именно тук ще бъдат и акцентите на новия закон за социалните услуги, каза тя.

От 1 юли детските надбавки ще бъдат увеличени с повишаване на подоходния критерий и ще бъдат подпомагани повече деца и семейства, напомни заместник-министърът.

„Номинално увеличението ще е малко, но трябва да си даваме сметка, че всяка година българското общество отделя около 600 млн. лева точно за подпомагане на семейства и деца – говорим за около 500 хиляди семейства и за около 800 хиляди деца всеки месец”, отбеляза тя.

Заместник-министърът добави, че е важно да не се губи балансът, защото високите социални помощи не стимулират търсенето на работа сред част от майките, а в същото време други трябва да полагат повече и по-сериозна грижа за децата си, които са с увреждания или тежки здравословни проблеми.

През тази година ще бъдат отпуснати доста средства, насочени към предприемачите и към младите хора, с акцент към тези до 29-годишна възраст, за създаване на микропредприятия, за малък и среден бизнес, с възможности за преференциални кредити. Идеята е да се стимулира предприемчивостта, а не да се създава изкуствена заетост, посочи още Сачева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Ами да - работещите хора са малцинство - защото години наред на една определена прослойка - с хъхрещ произход, се плащаше за да НЕ работи, но само да се размножава безконтролно !!! 800 000 деца се подпомагали всеки месец - но колко от тях са Българчета в България? Колко от тях ходят на училище, колко са възпитавани адекватно, за да станат полезни граждани някой ден - и колко в бъдеще ще бъдат само безполезен биологически материал? "...високите социални помощи не стимулират търсенето на работа сред част от майките..."Ного точно казано - защо и е на хъхрещата да отиде да работи за 400 лв, щом може да снесе 3-4 малки и да получава над 1000 лв помощи? Пък Българката (за която помощи няма) нека работи като робиня, за да отгледа едно дете !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още