IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сорос: При Brexit спекулантите ще забогатеят, а гласоподавателите ще обеднеят

Британската лира може да се обезцени с повече от 20% спрямо долара, ако британците решат да напуснат ЕС, предупреждава милиардерът

08:43 | 21.06.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Джордж Сорос. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Джордж Сорос. Снимка: архив, Ройтерс

Милиардерът Джордж Сорос смята, че британската лира може да се обезцени с повече от 20% спрямо долара, ако британците решат да напуснат Европейския съюз (ЕС). Това би била по-голяма и по-опустошителна девалвация от тази, от която Сорос спечели, когато през 1992 г. заложи срещу валутата, пише Bloomberg.

„Brexit ще направи някои хора много богати, но и по-бедни по-голяма част от гласоподавателите“, коментира пред Guardian Сорос.

Курсът на лирата най-вероятно ще падне с поне 15%, ако страната реши да напусне търговсия блок и с още 20% до ниво под 1,15 долара, прогнозира инвеститорът. Той казва, че гласоподавателите подценяват много истинската цена на Brexit, който би имал „незабавен и драматичен ефект“ върху финансовите пазари, инвестициите и работните места.

През 1992 г. Сорос си спечели известност, след като неговият фонд Quantun осъществи значителни печалби като заложи, че лирата е надценена спрямо германската марка. Тогавашният премиер Джон Мейджър се принуди да излезе от Европейския валутен механизъм, припомня Ройтерс.

Правителствата и инвеститорите по света следят отблизо референдума на 23 юни на фона на опасенията, че евентуално решение на Великобритания да напусне ЕС ще причини смут на финансовите пазари.

В понеделник лирата поскъпна с най-много от 2008 г., което доведе до ръст на високодоходните валути, след като социологическите проучвания показаха, че кампанията за оставане набира сила.

В деня на референдума лирата или ще се срине до най-ниското си ниво от повече от три десетилетия или ще се насочи към връх за годината, смятат анкетираните от Bloomberg икономисти. В случай на излизане повечето от тях мислят, че курсът ще спадне между границата 1,25-1,40 долара, докато решение за оставане може да доведе до ръст до или над 1,50 долара за една лира.

При един срив от над 20% курсът на лирата ще бъде на такова ниво, че ще струва около едно евро. Това би бил „метод за приемане на еврото“, което никой във Великобритания не иска, коментира Сорос.

Според него една голяма девалвация на лирата би била по-малко доброкачествена в сравнение с 1992 г., защото Централната банка на Англия няма да може да намали лихвите, ако гласоподавателите решат страната им да напусне ЕС, тъй като лихвите вече са рекордно ниски. Освен това централната банка ще има малко възможности за движения на фона на високата вероятност от рецесия след Brexit, която ще бъде причинена от срив в цените на жилищата и загубата на работни места.

„Днес на пазарите са налице по-големи и по-мощни спекулативни сили“, казва милиардерът. „И те ще бъдат готови да използват всякакви грешки в изчисленията на британското правителство или британските избиратели.“

Сорос посочва големия дефицит по текущата сметка на Великобритания, който е по-голям спрямо този през 1992 г. и 2008 г., като смята, че страната е по-зависима от чужд капитал от всякога. След Brexit капиталовите потоци ще се обърнат, особено в 2-годишния период на несигурност, когато британците ще преговарят изхода си от ЕС.

Според Сорос една девалвация след Brexit най-вероятно няма да доведе до подобрение на износа в промишлеността, което се наблюдаваше след 1992 г., защото търговските условия ще бъдат твърде неясни, за да може британският бизнес да прави нови инвестиции, наема повече работници или да повишава експортния си капацитет.

Сорос стана известен като фонд мениджъра, който през 1992 г. разори Централната банка на Англия, печелейки 1 млрд. долара след облог, че Великобритания ще бъде принудена да девалвира лирата и да я изтегли от Валутно-курсовия механизъм.

Той коментира, че е имал късмет да направи толкова значителна печалба за инвеститорите в неговия хедж фонд за сметка на Централната банка на Англия и британското правителство.

Девалвацията на лирата през 1992 г. „всъщност се оказа доста полезна за британската икономика и впоследствие дори бяха похвален за моята роля в това“, каза той.

Сороз, който натрупа богатство за 24 млрд. долара чрез нетрадиционни залози на финансовите пазари, върна пари към външни инвеститори преди пет години, а базираната в Ню Йорк негова фирма Soros Fund Management управлява неговото богатство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 32 rate down comment 0
ivancholak
преди 7 години
щото сега хич не богатее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 36 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
Тоя мишок винаги е контра на големи събития, наистина ли го мисли това, но кой знае в коя посока е заложил ?Нещо е много лесно да си Remain, и да направиш малко кинти за 2 дена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 45 rate down comment 0
Стоян Петров
преди 7 години
Инвестор, неправилно сте превели заглавието. Сорос е казал-при Brexit аз ще забогатея, а Вие ще обеднете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 40 rate down comment 2
Pivoley
преди 7 години
Спокойно, не се плашете. Както и да гласуват англичаните, резултатите от референдума ще покажат, че страната остава в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 39 rate down comment 2
Pivoley
преди 7 години
Спокойно, не се плашете. Както и да гласуват англичаните, резултатите от референдума ще покажат, че страната остава в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 40 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
1. Изборите за парламент НЕ СА референдум.2. по-скоро тук в бг има наченки на цивилизация, но сме още бая далече от развита :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 41 rate down comment 6
michaelis12
преди 7 години
ЕС се нуждае, като никога от пряка демокрация и озаптяване на брюкселската бюрокрация, присвоила и иззела доста от суверенитета на народите под благовидния довод за общ дом.---------------------------------------------------------------------------------------------------да ама некролога на снимката виждаш ли го ?!? И ти си мислиш, че тоя ше те пусне ти да си прайш референдуми и да са в негов ущърб ?!? Мдам добрем мечтай си .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 44 rate down comment 4
ivaylo1
преди 7 години
Нямаше да пиша коментар към тази статия но ме подразни коментара на Сорос.Г-н Сорос всеки ,който се занимава с борса малко или много е СПЕКУЛАНТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 36 rate down comment 11
Ironhorse
преди 7 години
А избора на европарламент какво е ?Задължително при изготвяне на основни позиции на ЕС, както и изменения на ДФЕС, трябва да се извърши с референдум.Крайно време е да се въведе електронно гласуване.Ние в ЕС сме развита цивилизация. Който няма електронен подпис, няма да гласува.Така референдумите ще се правят за по-малко от 12 часа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 42 rate down comment 10
abdul
преди 7 години
Няма как да имаш пряка демокрация измежду национални държави, при това едновременно.Никъв шанс.ЕС се разпада пред очите ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още