IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Омбудсманът започна кампания за намаляване на ДДС върху лекарствата

Лекарствата, купувани от Здравната каса, да се освободят от ДДС, предлагат Мая Манолова и фармацевтичният съюз

16:04 | 21.06.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Омбудсманът започна кампания за намаляване на ДДС върху лекарствата

Лекарствата, купувани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), да се освободят от данък добавена стойност. Около тази теза се обединиха омбудсманът Мая Манолова и председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов по време на кръгла маса "Тежестта на ДДС върху личните и публичните разходи за лекарства". Дискусията се организира от Институт за стратегии и анализи, съобщава БТА.

Омбудсманът акцентира, че едно от средствата, чрез които може да се намалят личните разходи за лекарства, е намаляването на ДДС върху тях. Доплащането за лекарства от страна на пациентите в България е по-високо от това в европейските държави. Другият потърпевш, който плаща ДДС върху лекарствата, са болниците. Те, макар да са търговски дружества, нямат право да се регистрират по ДДС за извършваните от тях услуги. По смисъла на закона те са краен потребител без на практика да са такъв. Това е и една от причините за натрупването на дългове на болниците, както и натрупването на надлимитна дейност.

„На практика, се случва така, че бюджетът на НЗОК се формира веднъж от здравните вноски на гражданите и втори път от това, че пациентите реално заплащат ДДС върху собствените си здравни вноски”, коментира Манолова, допълва Puls.bg.

Ако ставката за лекарствата се намали, няма да намалеят постъпленията в бюджета, защото ще се увеличи потреблението. Поне половината от европейските страни, които са и по-развити от България, са въвели диференцирана ставка върху лекарствата. 

По данни на икономиста Атанас Владиков от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" за миналата година в републиканския бюджет от ДДС върху лекарствата са постъпили близо 400 млн. лв. Диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата с рецепта се прилага в 28 европейски държави, припомни той.

Националната здравноосигурителна каса връща годишно в държавния бюджет 150 млн. лева от здравни вноски под формата на ДДС върху лекарствата, за които плаща. Според икономиста Атанас Владиков прилагането на диферeнцирана ставка на ДДС върху лекарствата с рецепта е масова практика в ЕС, като единствено в България, Германия и Дания се прилага обща ставка на ДДС.

Според анализа на Владиков, ако в България се приложи диферинцирана ставка на ДДС върху лекарствата, отпускани с рецепта, те може да поевтинеят с между 9 и 17%. В сегашната ситуация с обща ставка от 20%, лекарствата са оскъпени с 16,7 %, като приходите в бюджета от данъка са 400 млн. лева за 2015 г. От тях 250 млн. лева директно излизат от джоба на хората, а другите 150 млн. лева се връщат в бюджета през НЗОК.


БСП Лява България подкрепя исканията на българската общественост и омбудсмана да се намали значително ДДС върху лекарствата, заяви по време на дискусията в Народното събрание зам.-председателят на групата проф. Румен Гечев. Той напомни, че от БСП е внасяно вече подобно предложение за диференциран подход на ДДС за лекарствата.

„Ние считаме, че бюджетните приходи трябва да се осигуряват от работеща икономика, а не от продажбата на лекарства”, каза Гечев, цитиран от пресцентъра на партията.

„Нашата позиция отговаря на европейската практика, защото от 28 страни членки на ЕС, 25 прилагат диференциран подход за лекарствата. В същото време ние считаме, че този вид данък за лекарствата трябва да бъде част от обща фискална реформа, основаваща се на прогресивно данъчно облагане”, каза още Румен Гечев.

Не по-малко от 5% да бъде диференциранта ставка, предложи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов, която да важи само за плащаните с публичните средства лекарства. Той даде пример със съседна Румъния, където това отскоро е факт и страната вече отчита сериозни икономически ползи. Намаляването на ставката обаче ще доведе до затруднения в системата, защото в аптеките ще се формират два склада – един за лекарствата с нормално ДДС и друг за медикаментите с намален данък, което може да доведе до сериозно объркване, подчерта Гетов.

Пациентите променят терапиите си, за да могат да си купят всички предписани лекарства или за да им стигнат за по-дълго време, каза проф. Гетов. Той напомни, че предложението на фармацевтичния съюз за намаляване на ставката върху лекарствата е много стара.

По думите на народния представител от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров по-ниската ставка върху лекарствата, няма да бъде постигната докато не се премине през няколко други стъпки, като увеличаване на дела на БВП за здравеопазване. „Ние не сме създали качествена пазарна икономика, за да постигнем този така желан ефект, който се цели с диференцирането на ДДС върху лекарствата. При сегашната ситуация у нас аз съм убеден, че няма да постигнем този ефект, защото накрая ще се получи така, че ще намалим ДДС, а цената на лекарствата ще остане същата”, коментира Байрактаров.

За отпадне на данък добавена стойност върху дарените храни призоваха вчера омбудсманът Мая Манолова и браншовите организации от хранителната промишленост. Техни представители сложиха подписите си под писмо с аргументация до финансовия министър Владислав Горанов, в което настояват промените да бъдат включени в рамките на бюджетната процедура за следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
Pronto
преди 7 години
подкрепям :) Само БеСеПето у нас е провежда политика за намаляне на данъците:) Тиквата през цялато време, макар и "десен", гледа как да изземе някой лев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ert
преди 7 години
Добре е, че някой подхваща въпроса за високите косвени данъци у нас. Ние сме една от няколкото страни където се плаща ДДС на общо основание за храни, лекарства, книги и други стоки от първа необходимост. В цивилизования свят тези стоки се облагат с по-ниски ставки от общата ДДС. Дори и в Румъния се прие този принцип миналата година. А у нас и дума не се отваря по въпроса, защото така им е удобно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Та първо омбудсманът да обясни откъде ще се вземат парите , после да прокара реформата за тяхното осигуряване и накрая да компинсира с тях намаляването на ДДС .Да не слага за пореден път каруцата пред коня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Зайо Байо
преди 7 години
И къде в Закона за омбудсмана са описани тия правомощия на омбудсмана, дето да му дават право да иска това намаляване на ДДС!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още