IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само 10% от общините възлагат "зелени" обществени поръчки

Строителството е водещата дейност, за която се организират "зелени" поръчки

20:39 | 21.06.16 г.
Само 10% от общините възлагат "зелени" обществени поръчки

Само 10% от общините в България са възложили "зелени" обществени поръчки през 2014 година, съобщиха от Националното сдружение на общините. Това е 0,3 на сто от всички възложени поръчки.

Строителството е водеща дейност, за която най-често се организират "зелени" обществени поръчки в практиката на общините - над 95 на сто, следвани от поръчките за доставка на офис оборудване, сочи проучването, цитирано от БТА.

Повече от половината "зелени" поръчки са за улично осветление, а малко под 50 на сто - за транспортни средства.

Кампания на сдружението предвижда развитие на "зелените" обществени поръчки. Проектът е част от европейската програма "Хоризонт 2020" за насърчаване използването на устойчива енергия.

Зелените стоки ще спестят средства на общините, коментира пред БНР Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.

"Всеки, който изразходва публичен ресурс, би следвало да се стреми да избира продукти, било то стоки или услуги, които най-голяма икономия на енергия и най-малко вредни парникови или други ефекти", посочи тя.

Новият закон за обществените поръчки ще задължава възложителите да провеждат предварителни проучвания на пазара, както и да бъдат запознати с нови технологии и техните ефекти върху околната среда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още