IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Димитров: Няма логика горивата в България да са по-скъпи, отколкото в ЕС

Търсенето е елемент от цената на стоката, припомни говорителят на КЗК Марио Гаврилов

10:21 | 22.06.16 г. 8
М. Димитров: Няма логика горивата в България да са по-скъпи, отколкото в ЕС

Няма икономическа логика горивата в България да са с по-висока цена, отколкото в ЕС, коментира в ефира на „Нова телевизия“ депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров. По негови данни в момента цената (без акциз и ДДС) е малко по-ниска от средната в общността, но тенденцията е да се повишава и приближава към средните нива в ЕС и според Димитров дори има вероятност отново цените да станат над средноевропейските.

По данни, цитирани от депутата, цената на дизела у нас на 21 юни е била 0,493 евро за литър, а средноевропейската – 0,497 евро. За него обаче ситуацията в момента е по-добра спрямо началото на годината. Причината за това е, че проблемът беше поставен остро в обществото.

В България ставките на акцизите върху горивата са най-ниските в ЕС и има предпоставка крайните цени на горивата у нас да са най-ниски в общността, поясни още Димитров.

Разликата в цената на бензина в отделните области на страната говорителят на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) Марио Гаврилов, който също участва в дискусията за горивата, обясни с практиката за „напасване на пазара“.

Според проверката на регулатора, когато в даден регион се появи „играч“ с по-ниска цена, останалите на пазара също намаляват цената, за да могат да бъдат конкурентни. Такъв е примерът в Смолян, Варна и други области на страната.

Нормално е в София цените да са по-високи, защото има по-платежоспособно търсене и пазарът е по-голям, допълни още Гаврилов. В Бургас търсенето също е по-голямо и това обяснява „аномалията“ в града с най-ниските транспортни разходи за горивата, цената им също да е по-висока.

„В цената на една стока, освен стойността по нейното производство, има и елемента търсене“, обясни още той.

По негови думи проверката на пазара на горива е на финалната права и следващият състав на Комисията ще прецени какво да направи с данните, събрани от анализите. По-късно днес в Народното събрание ще бъдат изслушани кандидатите за членове на КЗК. Мандатът на сегашните членове вече изтече. 

Говорителят на Комисията отново призова да бъде налагана наказателна отговорност за фирмите, които правят картел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Нямя никаква икономическа логика цените на горивата в България да бъдат по високи от средноевропеиските- Нефтохим купува и преработва най евтиния петрол тип Урал Цените на транспортните разходи са наи ниски -директно от Русия за нефтохим Бургас Някои страни обикалят половината свят за да доставят петрол от Близкия изток Много важно перо е условно постояните разходи на Нефтохим да преработи петрола и да произведе дизел и бензин Тези разходи -ток вода работници данъци са неколкократно по ниски отколкото на рафинерии в Западна европа Акциза е наи нисък в България На какво отгоре цените са толкова високи и еднакви Няма икономическа логика Никаква
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
То няма логика и Лукойл да е на постоянна загуба ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Що лъже?http://***.fuel-prices-europe.info/index.php?sort=3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
DarkStar
преди 7 години
Как така от КЗК не се досетиха, че може да има друго икономическо явление, което в първи курс в университетите по иконимика се изучава и се нарича - "картел или олигопол" примерно...как така за последните 10-15 години се появи само 1 нов играч, който успя да повлияе на цените драстично в посока надолу, а всички други международни и местни вериги са доволни със "заетите си пазарни позиции"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Един Българин
преди 7 години
Има логика. Логиката е че сме пета колона на Русия, а последната винаги се възползва от подходящите моменти да издои до последно който и където може. Понеже управата е продажна, и въпреки че е уж със западна ориентация се подлага на "обработка". Единствента ни надежда бе ЕС и САЩ да натиснат нашите да затворят и тук руската хранилка, но запада си гледа интересите с вдигането на санкциите, а на бараците им е все тая за толкова малък оборот и печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още