IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дейселблум: ЕС не бива да чака нова нестабилност като сегашната, а да действа

Според председателя на Еврогрупата много от страните са намират в "посттравматичен стрес" и обявяват всеки проблем за криза

21:35 | 22.06.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа се намира в политическа и икономическа несигурност, произтичаща от референдума във Великобритания. Смятам, че не трябва да чакаме следващия подобен случай (какъвто може и да няма), а да се вгледаме в случващото се и да работим за подобряването на основите, върху които стъпваме, заяви председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

"Великобритания не е сама в скептицизма и критиките, които оправя към ЕС. Тази критика е явление във всички наши страни. Популистките партии набират скорост. Но това само по себе си не е причина страната да напусне. Това е причина да се изгради по-добър Европейски съюз (ЕС), такъв, който отново да носи сигурност и просперитет", коментира още той.

Дейселблум заяви още, че мисията на политиците е да накарат Европейския съюз да работи. Освен това призова британците да играят по-силна роля във всичко това.

По думите му има голямо неспокойствие в еврозоната, но то не е заслужено: "Въпреки глобалните насрещни ветрове, нашият икономически растеж се увеличава от година на година, безработицата се движи надолу, а дефицитите и дълговете постоянно намаляват", коментира той. "Всичко това е резултат от решителните мерки, които взехме".

И все пак Дейселблум посочи, че Европа е застаряващ континент, а едно застаряващо общество означава, че потенциалният растеж ще бъде по-нисък.

"Трябва да бъде реалисти и да променим очакванията си", обяви той. По думите му средният растеж в еврозоната през 2015 г. е бил 1,7 на сто, а ако се следват правилните политики, може да се стигне до 2% ръст, макар че няма да има бързо връщане до нивата отпреди кризата.  

"Струва ми се, че все още мнозина от нас са в режим на посттравматичен стрес. Всяко събитие, което се случва, е вкарвано в рамката на "следващата криза", обяви Дейселблум. Според него ярък пример за това е повишената волатилност на фондовите пазари в началото на тази година. В момента пък сме свидетели на голяма нестабилност в навечерието на референдума във Великобритания.

Председателят на Еврогрупата се противопостави на онези, които твърдят, че политиците не са направили достатъчно за решаване на проблемите. По думите му те са провели няколко много трудни реформи, при това в доста тежки условия. За последното той визира и терористичните заплахи и несигурността около бежанската криза.

Дейселблум очерта и стъпките, които следва да бъдат направени - на първо място да се завърши Банковият съюз, тъй като той ще донесе устойчивост на банковия сектор. На второ място той призова за създаването на съюз на капиталовите пазари, което ще засили трансграничното споделяне чрез по-дълбока интеграция на облигационните и капиталовите пазари. Третото му предложение е за задълбочаване на единния пазар, който дава на 500 млн. европейци достъп до стоки, услуги, работни места и бизнес възможности. Всичко това според него може да допринесе за повишаване на сегашните потенциални нива на растеж на страните в ЕС и да направи икономиките много по-устойчиви на сътресения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 7 години
И цоциалисти, в момента в ЕС управлява дефакто една партия защото всичките са цоциалисти а партиите са клонинги. Но те няма да разпаднат ЕС а само ЕЗ. Номера ще стане така - ЕС се разпада и това автоматично разпада ЕЗ , ЕЦБ и ликвидира еврото..когато целта се постигне ЕС пак ще се събере и ще се окаже че се е направил на умрял. Иначе няма оттърване от крадци и цоциалисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
крас
преди 7 години
Шефа на Стратфор: "НАТО е само призрак. ЕС е РАЗВАЛИНА БЕЗ НИКАКВИ НАДЕЖДИ ЗА ВЪЗВРЪЩАНЕ НА НЯКОГАШНИЯ СИ ПРОСПЕРИТЕТ."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
крас
преди 7 години
Този от снимката направо си е завършен ПАРТИЕН СЕКРЕТАР.Стига с това МАЛОУМНИЧЕНЕ бе !МОДЕЛА ВИ Е ТОТАЛНО СБЪРКАН! Такова БЕЗПРИНЦИПНО разпределяне на средства за разни ПРОГРАМИ ражда само КОРУПЦИЯ и ИЗМАМИ!КЪДЕ СА ПАЗАРНИТЕ ПРИНЦИПИ, КЪДЕ Я КОНКУРЕНЦИЯТА БЕ ДРУГАРИ ПАРТИЙНИ СЕКРЕТАРИ И РАЗНИ ТАМ КОМИСАРИ?!КЪДЕ ГО СВОБОДНИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ПАЗАР?!КАК МОЖЕ НЯКАКЪВ ФРИЦ ЙОТИНГЕР ДА ИЗВЗЕМА ФУНКЦИИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО И ОТ НЕГОВО ИМЕ ДА ДОГОВАРЯ ОТНОШЕНИЯТА С ГАЗПРОМ!!КЪДЕ Е ИНТЕРЕСА НА ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ , КЪДЕ Е НАЦИОНАЛНИЯТ НИ СУВЕРИНИТЕТ!РАЗПАДАЙТЕ СЕ, ЗАЩОТО АКО ВИЕ НЕ ГО НАПРАВИТЕ , ДЪРЖАВАТА НИ ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ!ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИНСТИТУЦИИ СА ПЪЛНИ С РАЗНИ НЕГОДНИЦИ И БЕЗДЕЛНИЦИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
studioaa
преди 7 години
Няма да има нова нестабилност като сегашната, ес няма да преодолее кризата, в която се намира в момента и кризата ще бъде разрешена единствено с унищожаването на европейските институции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"Председателят на Еврогрупата се противопостави на онези, които твърдят, че политиците не са направили достатъчно за решаване на проблемите. По думите му те са провели няколко много трудни реформи, при това в доста тежки условия. За последното той визира и терористичните заплахи и несигурността около бежанската криза"Баси , направо се разкатаха да разрешават проблемите , дето сами си създадоха...сега едва ли не трябва да ги отчетат като успех !Марш оттук , хомошайка измамници !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още