IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев: Конкуренцията, а не регулацията сваля цените на лекарствата

Диференцирана ставка на ДДС върху лекарствата би било положително за пациентите и за здравния фонд, каза предприемачът

13:14 | 23.06.16 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Конкуренцията, а не регулацията сваля цените на лекарствата. Това каза изпълнителният директор на „Софарма“ Огнян Донев в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR в коментар на появилата се отново на дневен ред тема за въвеждане на диференцирана ставка за лекарствата у нас.

На кръгла маса вчера омбудсманът Мая Манолова и фармацевтичният съюз предложиха да отпадне ДДС за лекарствата, купувани от Националната здравноосигурителна каса, и да се въведе диференцирана ставка за останалите.

Според него основното нещо, което би довело до икономии, е диференцираната ставка на данъка върху лекарствата. „От гледна точка на пациентите това ще е положително”, коментира Огнян Донев.

"По този начин ще се освободи един ресурс в размер на ДДС, който в момента НЗОК плаща, купувайки медикаменти, без да може да си възстанови това ДДС…НЗОК е обществен фонд, тези 20% могат да повишат качеството на Здравната каса към нас пациентите", обясни Донев. 

Донев добави, че е малко черноглед по отношение въвеждането на тази мярка. "Министерство на финансите няма да допусне, защото общественият натиск не е само за лекарства", мотивира се предприемачът.

Предприемачът напомни, че България е в челната редица на най-високо плащащите ДДС върху лекарствата. И затова предложението е добро и за потребителите, и за Здравната каса.

"От друга страна с парите, които ние осигуряващите се наемни служители или работодатели внасяме, захранваме с пари Здравната каса и сега с тези пари ще може да се даде една по-добра услуга към потребителя, а в случая всички ние сме пациенти", добави Донев.

По думите му срещу понижаването на цената трябва да седи повишаване на продажбите.

Цената на лекарствата изцяло зависи от производителя, той определя на каква цена да продава продукта си, обясни Донев. По думите му именно неограничаването на конкуренцията е възпитателният метод да накараш фирма, която има високи цени да ги намали, защото конкурентите предлагат същото на по-ниски. „По този начин се упражнява натиск по посока понижаване, защото чрез регулация това не става“, подчерта той.

Огнян Донев коментира и намерението на здравното министерство за въвеждане на т. Нар „ценови коридор“ при лекарствата.

"Тоест ако аз като производител предложа тройно по-висока цена, не би трябвало да разчитам, че лекарството ще бъде реимбурсирано. Ако то не бъде реимбурсирано, пазарните позиции са незначителни или нулеви. Тоест нито една компания няма интерес да излезе извън тунела и да не бъде реимбурсирана. Тоест сама да се осъди на това да не бъде купуван даденият медикамент", обясни Донев.

Модерните технологии в здравеопазването са все по-скъпи, а всеки иска да бъде лекуван с най-доброто, посочи още Донев. "Как може да бъде постигнато това? Като се реализират икономии там, където е възможно. В цяла Европа именно в тази връзка се води една прогенерична политика, която е заявена и от нашето министерство в лицето на министър Москов", поясни той.

Свързани компании:

Софарма АД(SFA)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
Господин Донев кога ще обясни на българската общественост какво стана с държавната Общинска Банка, на която той беше директор в момента, в който тя фалира през 1997. Къде изчезнаха парите от нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
remarek
преди 7 години
Изнася му да използва думата регулация. А държавата просто трябва да създаде правила на играта и от там да дойде конкуренцията. Нашите бизнесмени тълкуват нещата, както им изнася.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 7 години
ако оли(гарх,гофрен), това да не е хляб или салам че да се влияе от конкуренцията ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още