IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното бъдеще на запустелите търговски обекти

Конверсията на big box обекти в производствени площи е изгодна и за собствениците им, и за производствените предприятия, казва експерт

08:00 | 07.07.16 г. 1
Индустриалното бъдеще на запустелите търговски обекти

През последните няколко години след кризата много от търговските обекти в България, които се нароиха във времето на бума на пазара на имоти, потърсиха друг път за развитието си. Някои от тях се успешно се препозиционираха, без да излизат от търговския формат, какъвто е примерът с Панорама Мол в Плевен, докато други бяха трансформирани в офис площи – няколко такива обекта могат да се видят в по-централните райони на Варна, Бургас и Пловдив, а трети намериха своето ново предназначение като производствени съоръжения.

Последната опция е добра възможност за инвеститорите в т.нар. big box търговски обекти, изграждани за веригите за хранителни стоки и техника, както и модерните търговски центрове в малки населени места, които така и не пожънаха особен успех заради слабия човекопоток и относително ниската покупателна способност.

През последните няколко години сделките за конверсия на търговски в индустриални площи са няколко, а тенденцията е те да стават все повече заради сравнително по-малката инвестиция, която е необходима за адаптирането на тези сгради към нуждите на производствените предприятия в сравнение с новото строителство или ремонта на стара индустриална сграда.

Заради слабото предлагане на качествени площи в индустриалния сегмент някои инвеститори преодоляха началния си скептицизъм и вече успешно развиват предприятията си в такива обекти. Очакванията са за още такива сделки, които да дадат нов живот на запустелите търговски обекти.

Универсални проекти

Big box обектите са с висока степен на универсалност и лесно могат да се конвертират в производствена площ, коментира пред Investor.bg Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ в консултантската компания Forton/Cushman&Wakefield.

Този тип сгради отговарят на всички изисквания на компаниите в сферата на леките производства, които така могат да си спестят сериозни инвестиции в довършителни работи. Единствено процедурата по промяна на предназначението понякога отнема малко повече време, допълни той.

Подходящи за конверсия са търговски обекти с площ от 2-3 хил. кв. м в по-малки градове, които не оправдават плановете на веригите от гледна точка на обороти и човекопоток. За собствениците на такива имоти е по-добре да ги отдадат под наем на индустриални наематели, смята Гюрджиев.

По подобен начин могат да бъдат усвоени и някои big box обекти в по-малките градове на страната, планирани за молове, която идея не се е реализирала. Тези помещения освен това са в непосредствена близост до населените места или директно разположени в жилищните квартали, което намалява и разходите за транспорт на персонала на предприятията.

Последна актуализация: 00:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още
Финанси виж още