IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit може да означава и разпад на Великобритания

Европейските институции се управляват от хора без харизма със сложен и политически коректен изказ, смята Левон Хампарцумян

08:41 | 24.06.16 г. 11
<p>
	Лондон. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Лондон. Снимка: ЕК

Намираме се или в последната фаза на разпада на Британската империя, или в първата фаза на реструктуриране на Европейския съюз (ЕС), или на "перестройката на ЕС". Този коментар направи банкерът Левон Хампарцумян в ефира на "Нова телевизия".

Той посочи, че с излизането си от ЕС Великобритания ще бъде по-слаба държава.

Според Асен Агов, който също участва в разговора, сепаратистките настроения в рамките на Великобритания стават все по-ясни. Той обясни, че има решение на правителството на Шотландия да проведе нов референдум за напускане на Обединеното кралство през есента, защото шотландците искат оставане в ЕС.

По-рано днес ТАСС съобщи, че "Шин Фейн" разглежда Brexit като възможност за обединение на Ирландия.

Преброяването на гласовете досега показа, че Шотландия и Северна Ирландия гласуват "за" оставане в ЕС. В Уелс гласовете са за напускане на общността.

И Агов, и Хампарцумян са на мнение, че европейските институции се управляват от хора без харизма. По тази причина и "избуяват" политиците популисти, които "говорят просто и разбираемо".

Банкерът е категоричен, че резултатите от гласуването във Великобритания са "жълт сигнал" за ЕС, че е нужна промяна и реформа. Според него българите като цяло са проевропейски настроени, но това не означава, че са дали "празен чек" на Брюксел.

Асен Агов посочи още, че настроенията във Великобритания всъщност са валидни за цяла Европа. Хората с ниско образование и ниски доходи не разбират какво означава глобализация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
balkando
преди 7 години
п.п. В случай че Шотландия и Северна Ирландия се отделят в бъдеще от Великобритания, а ЕС ги приеме без процедура и без критерии, това ще е най-ясното послание, че ЕС е съюз на демагогията, подобен на стария Източен блок. Знаем че е така, но ще има ясно доказателство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
Когато беше шотландския референдум за независимост, основният аргумент бе, че ще трябва да кандидатстват за ЕС като отделна държава. Нищо не се променило. Освен демагогските аргументи на услужливата медийна среда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
balkando
преди 7 години
п.п. .. специално медийно отношение и още много други неща. Защо ?! За компенсанция на какво, което вършат и за кого ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
Първо трябва да вземем предвид какви щяха да са резултатите, без случки като убийството на британската депутатка примерно !? То трябваше да обърне нагласите, както атентатът в лондонското метро ги обърна навремето по повод участието в коалицията. Второ, не е зле европолитиците да се сетят какво приказват за същите тези граждани, когато номерата вървят - интелигентни, достойни, истински граждани, будна съвест и още много подобни. Сега защо политиците сменят рефрена с негативен ?! Кой всъщност е нискоинтелигентния и бедния откъм съдържание ?! Кои са безгръбначните и мекотелите ?!Трето. Какво толкова е станало и кой всъщност страда ? Защо същите европолитици дадоха толкова много на една Гърция, но не дават по-добри условия примерно на Полша ?! Британците дълго време членуваха в ЕС с особено мнение. Учудващо е, че има изненадани. Евробюрокрацията и европолитиката отдавна са се превърнали в каста, отделена от гражданите на съюза с огради, охрана, специално отношение, специално заплащане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
Тава е
преди 7 години
Много безсмислени анализи и заплахи, а истината е една. Браво на Британците, че не допуснаха големи манипулации. Убеден съм, че всички хора са ЗА Европейски Съюз, НО НЕ ТОЗИ ! ЕС в момента е възможно най-лошото копие на Съветският Съюз, който поне изгради мощна енергетика, добов, преработка....., а ЕС гради единствено корупция и "законно" грабителство под девиза "...дайте хляб и зрелща на народа..."/Цезар/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
Тава е
преди 7 години
"Референдума показва ,че хората си нямат идея от последствията" Глупости! Хората са напълно на ясно Последствията са за милиардерите, родени от кризата. Хората са против ТОЗИ ЕС, който е лошо копие на Съветският Съюз.Ако четете и сте честен със себе си, научете целите и средствата за реализация и на двата съюза. Всяка форма на управление, която тотално унижава управляваните, рано или късно се разпада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
mitaka_sar
преди 7 години
Как може да продължавате да давате трибуна на мазните мусари на някои хора!?И какво,Сега,след като Паундът се обезцени и страната напусне ЕС поданиците на английската кралица ще дойдат в страната "Земен рай" (смях в залата) да копат нивята или в строителството да работят "на черно"-нали нашите назначени партийни "бизнесмени",които коват БВП постоянно се оплакват,че не им достигат работници.Сега да видят как живее един "велик" народ :)И изобщо-крайно време е хората да спрат да отвличат вниманието си с "гръцкия фалит" (такъв фалит дай боже всекиму),"проблемите" на Великобритания след излизането и от ЕС,ами да се насочи цялото обществено внимание на ниския стандарт на живот и нечуваната на континента мизерия в страната "отличничка" на ЕС,да се правят анализи защо от години е такъв жалък коптор....Стига сте ревали на чужд гроб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Референдума показва ,че хората си нямат идея от последствията и не ,че всичко в ЕС е окей но като цяло общо казано 51% е добро и има 49% за поправянеАко стане ефектът на доминото поради голямат свързаност на свет.финанси ще стане страшно - хаос ,войниТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНЯВА НА ХОРАТА ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС И аз затова пиша,повтарям - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027ПОЛОЖЕНИЕТО Е МНОГО СЕРИОЗНО И АКО НЕ СЕ ВЗЕМАТ ПРАВИЛНИТЕ МЕРКИ ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
А пък Асен Агов, щото разбира, затова целокупния британски народ, барабар с популистка европа искат ...exit.ЕС си е готин, просто му трябва нова глава..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още