IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

The Telegraph: ЕС се събуди в най-голямата криза в историята си

"Няма да има специално отношение. Напускането значи напускане", коментира близък съюзник на германския канцлер Ангела Меркел

11:54 | 24.06.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Брюксел се изправя пред кошмар, след като тази сутрин вота за Brexit потопи Европейския съюз (ЕС) в най-тежката криза в неговата 59-годишна история, коментира британският вестник Telegraph резултатите от историческия вот в кралството.

Герт Вилдерс, холандски лидер, заел твърда позиция срещу миграцията, тази сутрин призова за референдум за членството на Холандия в ЕС. „Ние искаме да отговаряме за нашата страна, за нашите пари, за нашите граници и нашата мигрантска политика“, заяви той.

Вилдерс е един от първите европейски политици, които коментираха резултата от британския вот. Редица световни лидери предупредиха за „зараза“  в други държави, които могат да последват Великобритания извън блока.

Марин Льо Пен, лидер на Националния фронт във Франция, обяви, че „празнува свободата на народите“.

Манфред Вебер, германски консерватор и близък съюзник на Ангела Меркел, заяви, че Великобритания „няма да получи специално отношение“ и трябва да напусне ЕС в рамките на две години.

„Ние уважаваме резултата, но съжаляваме за решението на британските гласоподаватели. То причинява големи щети и за двете страни“ , написа той в няколко публикации в Twitter.

„Това е британският вот, а не европейският вот. Сътрудничеството в рамките на Европа е въпрос на самоутвърждаване на континента. Ние искаме по-добра и по-умна Европа. Трябва да убедим хората и да приближим Европа обратно към тях“, посочва той в серия от постове.

По думите му споразумението за напускане ще отнеме най-много две години. „Няма да има специално лечение. Напускане значи напускане“, категоричен е Вебер.

Предстои извънредна среща в Брюксел между председателя на Европейския съвет Доналд Туск, председателя на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер, председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и холандския премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на блока.

Бившият финландски премиер Александър Стуб нарече случващото се „лош кошмар“. „Моля ви, кажете ми, че още сънувам и това е само един лош кошмар“, написа в социалните мрежи Стуб, който беше премиер на страната между 2014 и 2015 г.

„Обикновено тези неща се развиват на три етапа – първо – криза, второ – хаос и накрая – неоптимално решение. Не знам на кой етап сме в момента“, заяви той.

Още по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
Две години са прекалено много за напускане на Великобритания.За овладяване на процеса на разпад в ЕС < Великобритания трябва да бъде изгонена възможно най-скоро.Европа трябва незабавно да се освободи от британския пациент или рискува рухването на общността още преди изтичането на двугодишния срок за оттеглянето на ЮК от съюза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още