IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лошите кредити нарастват за пръв път от година през май

Това не променя тенденцията за спад на годишна база, а месечното увеличение е минимално

18:09 | 24.06.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

През май 2016 г. обемът на лошите и преструктурирани кредити (без овърдрафтите)* в българската банкова система нараства за пръв път от година, макар и минимално, показват изчисленията на Investor.bg на база паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Размерът на необслужваните кредити се увеличава с 0,18% на месечна база, или с 15,5 млн. лв. Повишението е първото от април 2015 г. насам, когато обемът се повиши с едва 3 млн. лв.

Въпреки това общият обем на лошите заеми остава под нивото от 8,5 млрд. лв. за трети пореден месец. Така не се нарушава положителната тенденция за спад на годишна база, защото спрямо май 2015 г. има намаление със 785 млн. лв., или от 8,5%. Считано на годишна база, обемът на лошите кредити се свива вече 19-и пореден месец.

Графика: Investor.bg по данни на БНБ

Лекият месечен ръст на лошите кредити идва на фона на увеличената кредитна активност през последните три месеца. Като цяло нивото на необслужваните заеми се дължи основно на преструктурирането на банкови портфейли.

Продажбите на пакети с необслужвани кредити бяха по-интензивни в последните месеци на 2015 г. на фона на подготовката на трезорите за прегледа на качеството на активите и стрес тестовете, които започнаха през февруари и които ще приключват в средата на лятото.

Повишението на обема лоши кредити се дължи основно на фирмите и потребителските кредити. През май те растат  със съответно 20,9 млн. лв. и 5,1 млн. лв.. Спадът при жилищните заеми и другите кредити с 10 млн. лв. и 0,5 млн. лв. не успява да компенсира това покачване.

Равносметката е следната – лошите фирмени кредити са за 5,66 млрд. лв., жилищните са за 1,69 млрд. лв., потребителските са за 968 хил. лв., а другите – за 183 хил. лв.

На този фон делът на необслужваните заеми с цел потребление остава 13,4% за трети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
marto76
преди 7 години
За какви 8 или 18 млрд. лева просрочени задължения говорим и обсъждаме, при положение, че просрочените кредити само на италианските банки възлизат на 360 милиарда евро! При най-голямата италианска банка Уникредит пък лошите кредити са за цели 80 милиарда евро! Данните са от анализ на "Файненшъл Таймс", при които няма разминаване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
deset
преди 7 години
Според /Капитал.бг/- "Десет години след кредитния бум и последвалата глобална криза банките в България се оказаха с повече от 18 млрд. лв. просрочени задължения. " А тук по горе пише 8,4 млрд лоши. На кого да се вярва??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още