IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit - катализатор за задълбочаване на сегрегацията на Острова

Жители на Лондон поискаха с петиция независимост от Великобритания и присъединяване към ЕС като отделен град

20:15 | 24.06.16 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След като Шотландия днес даде заявка, че ще проведе нов референдум за отделянето си от Обединеното кралство, недоволни от резултата на допитването за членството на страната в Европейския съюз (ЕС) лондончани поискаха с петиция също да се отделят и да се присъединят ЕС, пише британският в. Independent.

По време на вчерашното гласуване мнозинството от жителите на Лондон поискаха да останат част от блока. В някои части на града гласовете в подкрепата на членството в ЕС достигнаха 70%.

Това разделение между столицата и останалата част на страната подтикна към предложението Лондон да кандидатства за член на ЕС като град.

„Лондон е международен град, а ние искаме да останем в сърцето на Европа“, гласи петицията на хората.

„Нека си го кажем – останалата част от страната не е съгласна, така че нека официално се разделим и да се преместим при нашите приятели от континента“, призовават лондончани.

В петицията си те се обръщат към кмета на града Садик Хан с молба да обяви независимост и да кандидатства за независимо присъединяване на града към ЕС, включително и за членство в Шенгенската зона. 

Петицията вече е подписана от повече от 28 хил. души.

Във Великобритания вече тръгна и друга петиция с искане за провеждане на повторен референдум за членството на страната в ЕС. Документът е подписан от 100 хил. души, което означава, че искането ще влезе за обсъждане в парламента.

От своя страна кметът на британската столица настоя, че „няма нужда от паника“ и успокои европейците, които живеят в Лондон. „Вие сте добре дошли тук. Ние ценим огромния ви принос за нашия град и това няма да се промени в резултат на този референдум“, заяви Хан.

Същевременно и правителството на Каталуния обяви, че пак ще се търси независимост от Испания след резултатие от британския референдум. Според лидерите на провинцията независимост може да бъде обявена и без да се търси одобрението на Мадрид, след като Великобритания може да напусне ЕС без одобрението на останалите държави членки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
misanthrope
преди 7 години
Подходящо е да се цитира Станишев"Здравейте циркаджии" :)Да се отделят Лондон и Шотландия и нека селяците, бабичките и ред нековете напускат :DЩе бъде забавно да ги гледаме как ядат в мазни закусвални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
Mesoiadess
преди 7 години
И какво - ще правят референдуми , докато вота се обърне ли ? :)Или до гражданска война , защото това следва при опит за нов референдум .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 7 години
Провинцията загробва столицата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Британският парламент вероятно ще трябва да обсъди възможността за провеждане на втори референдум за членството на Великобритания в ЕС, отбелязват британските медии - http://***.economy.bg/world/view/24139/Britancite-sybraha-podpisi-za-vtori-referendum
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още