IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания отново може да се окаже пред патова ситуация

Консервативната партия на Мариано Рахой печели повече гласове, но е далеч от мнозинството

10:33 | 27.06.16 г. 6
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Консервативната партия на Мариано Рахой, управляваща досега Испания, печели повече депутатски места, отколкото на предишните избори преди шест месеца. Резултатът обаче е далеч от мнозинство в 350-местния испански парламент, предаде ВВС.

Според официалните данни Консерваторите ще имат 137 места, срещу 122 места при изборите през декември 2015 година.

На второ място с 85 места е социалистическата партия PSOE с лидер Педро Санчес. Трети са „Подемос“ със 71 места и „Гражданите“ (Ciudadanos), които ще имат 32-ма депутати в испанския парламент.

По-рано екзит половете отсъждаха второто място на „Подемос“, но в крайна сметка социалистите успяха да запазят позициите си, спечелени на изборите преди шест месеца. PSOE обаче ще има петима депутати по-малко.

Всъщност „Подемос“ загуби най-много от подкрепата си на тези избори – с около милион гласове по-малко спрямо изборите през декември 2015 година.

Макар и Консервативната партия да печели повече гласове, тя все още няма мнозинство в испанския парламент. Конфигурацията и на новия парламент подсказва, че страната отново може да се изправи пред патова ситуация и невъзможност за сформиране на правителство.

При предишните избори Рахой не успя да намери съюзници в парламента и да състави кабинет. Останалите партии също не постигнаха съгласие, макар и „Подемос“ и PSOE да бяха близо до разбирателство.

Според Ройтерс вариантите са консерваторите да се опитат да сформират съюз с либералните "Граждани", или широка коалиция между тях и PSOE, по подобие на Германия. Има вариант и Рахой да опита да сформира правителство на малцинството, за да бъде избегната задълбочаваща се политическа криза. 

„Подемос“ беше създадена преди около две години с платформа, насочена срещу строгите икономии на Брюксел, по подобие на "Сириза" в Гърция. Партията обаче така и не успя да пробие консервативните настроения на испанците.

Лидерът й Пабло Иглесиас обаче е категоричен, че неговата партия не е евроскептична и дори заяви пред ВВС, че е „гневен“ от резултата от британския референдум. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
"...социални помощи, корпоративен вот, пенсионерски надбавки за Коледа и Великден или директно с кебапчета, бира и пари на ръка."Я пробвай да направиш избори без такива нещица...много книжки четеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 7 години
У нас наивниците гласуват за родните партии, защото въпросните партии ги купуват техните гласове индиректно със социални помощи, корпоративен вот, пенсионерски надбавки за Коледа и Великден или директно с кебапчета, бира и пари на ръка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 7 години
Аз не разбирам що за наивник би гласувал за комунистическа дружинка като партията на този иглесиас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още