IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хампарцумян: В момента няма нов кредитен бум

Има съживяване на определени сегменти от икономиката, сред които търговията с недвижими имоти, коментира главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

17:16 | 27.06.16 г. 5
<p style="text-align: justify;">
	Председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян.<em> Снимка: УниКредит Булбанк</em></p>

Председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян. Снимка: УниКредит Булбанк

В момента няма нов кредитен бум, но има съживяване на определени сегменти от икономиката, сред които търговията с недвижими имоти. Това каза председателят на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на банкера лихвите по кредитите „ще отиват надолу, като са значително по-ниски в сравнение с нивата от 2007-2008 г.“ Например, по последни данни лихвените проценти по жилищните заеми са на рекордно ниско ниво.

Хампарцумян поясни, че лихвите у нас са малко по-високи спрямо тези в Западна Европа заради по-високия риск. По думите на Хампарцумян в последните години той намалява много малко, тъй като корпоративните измами, изкуствените фалити и други трикове, подкрепени от административната система, се отразява на цената на кредита.

“Набъркването на политиците и на държавата в правата на частната собственост е точно толкова вредно, колкото и на бандитите”, каза главният изпълнителен директор на най-голямата банка по размер на активите у нас.

Левон Хампарцумян посочи още, че 85% от депозитите в банковата система са използвани като някакъв вид кредит, говорейки за съотношението кредити/депозити.

Коментирайки цялостното състояние на икономиката, според него има раздвижване на потреблението, но в същото време и голяма неравномерност, защото София и още няколко големи града са със значително по-добро икономическо състояние спрямо останалата част от страната.

Според банкера България трябва да побърза с присъединяването си към еврозоната.

“Колкото по-бързо се присъединим към еврозоната, толкова по-добре. Българска народна банка и Министерство на финансите трябва да влязат в професионален диалог с Европейската централна банка какво трябва да направим и какви са критериите. Нашата администрация има известна вина в миналото, защото е питала така, че да й кажат “не””, коментира той.

Хампарцумян не се притеснява за резултата от прегледа на качеството на активите стрес тестовете за УниКредит Булбанк, като подчерта, че ако някъде бъде открит недостиг на капитал, съответната банка и банковият надзор „ще направят, каквото трябва да се направи“.

Цялото интервю с Левон Хампарцумян гледайте във втората част на предаването Клуб Investor от 25 юни тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
"Хампарцумян поясни, че лихвите у нас са малко по-високи спрямо тези в Западна Европа..." Малко ли!? В момента по отношение на символичните лихви по влоговете България напълно се вписва в нормалните за ЕС равнища, но при кредитите картината е съвсем различна. У нас процентите по жилищните заеми например са около 6 пъти по-високи, ако се сравняваме с Германия, където средната лихва за домакинствата е 0.89%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 7 години
В Булгария, със сигурност има двама човека, които говорейки не казват нищо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 7 години
едно си баба знае, едно си бае.влизането в еврозоната - невъзможно! Набий си го в главата, хъмпти-дъмпти. там хората имат горчивия опит на гърция, вече. дори от алчност така, нема да ни пуснат. или ми твърдиш, че изпълняваме критериите и сичко ни е наред. целите в бело чакаме булката, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Slavi.13
преди 7 години
Може ли да станеш изпълнителен директор на най-голямата БГ банка без да знаеш дори какво значи "банка"?! Да може в БГ и ако си подарил банката за сметка на гражданите на БГ, когато си бил директор на приватизацията. Те това е историята на "специалиста"-банкер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Slavi.13
преди 7 години
Може ли да станеш изпълнителен директор на най-голямата БГ банка без да знаеш дори какво значи "банка"?! Да може в БГ и ако си подарил банката за сметка на гражданите на БГ, когато си бил директор на приватизацията. Те това е историята на "специалиста"-банкер!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още