IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Само за два дни Brexit увеличи загубите на пазарите до 3 трлн. долара

Близо 1,3 трлн. долара са заличени на фондовите борси в САЩ

09:26 | 28.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Решението на Великобритания да напусне Европейския съюз (ЕС) е скъпо не само по един начин, пише CNBC.

Между петък и понеделник глобалните финансови пазари изтриха повече от 3 трлн. долара от стойността си, сочат данни на S&P Global. Това е най-голямата загуба, регистрирана някога.

За сравнение – изтритите обеми от пазарите само през последните две търговски сесии далеч надхвърлят загубите от търговията по време на финансовата криза от 2008 г., твърди анализаторът от S&P Хауърд Силвърблат.

Близо 1,3 трлн. долара са заличени само от стойността на американските пазари.

В понеделник индексът Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,5%, но се представи по-добре в сравнение с британския FTSE 250, който се срина с близо 7 на сто. Британската лира е най-губещата от всички, като достигна ново 31-годишно дъно.

Според анализатора в Capital Economics Джулиън Джесъп въпреки увеличената волатилност „ще е погрешно да направим извода, че светът е на ръба на нова глобална финансова криза. Всъщност дори сривът в курса на лирата спрямо долара е по-малко драматичен, когато се погледне в правилния контекст“. Анализаторът посочва, че ефективният валутен курс е правилно оценен.

Дори и богатите не бяха пощадени от гнева на капризния пазар. Според индекса на Bloomberg, следящ богатството на 400 милиардера, тяхното благосъстояние се сви с общо 127 млрд. долара в петък и с 53 млрд. долара в понеделник.

Мнозина определят Brexit като най-големия глобален паричен шок от 2008 г. насам, а събитието може да се окаже повратна точка, която може да превърне съществуващото забавяне на растежа през 2016 г. в глобална рецесия.

Освен това нарасналото търсене на активи убежища надхвърля предлагането, което означава, че валути като йената и долара, както и държавните ценни книжа и златото, най-вероятно ще продължават да поскъпват.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 2
nobel
преди 7 години
Честно казано като се пишат статии за "загубите" на пазарите много ми се ще да напишете и КЪДЕ се губят тия пари. Защото статиите звучат като че ли ги трупат на една купчина и ги подпалват. Обаче аз не съм виждал подобни пожари, което означава, че парите не изчезват. Значи все някъде отиват. Точно по същия начин, както когато "пазарите" реализират "печалби" парите не извират от четвъртото измерение. Защото ако можеше системата да се нагласи да работи само на печалба никой от нас нямаше да има нужда да работи. Щяхме да седим и да си чакаме печалбите. Обаче дори ПИШЕЩИТЕ СТАТИИТЕ явно имат нужда да работят, щом пишат статии. А щом имат нужда да работят, значи тоя въпрос с печалбите и загубите дълбоко НЕ ИМ Е ЯСЕН. Иначе щяха да печелят, вместо да пишат статии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
balkando
преди 7 години
Голяма истерия. След няколко дни всичко ще е почти както си беше, а и какво са няколко трилиона виртуални пари !? Откъдето са дошли, там са отишли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 7 години
Загуби за едни = печалби за други.Тия пари не са изгорени в огъня. Просто са си сменили законния собственик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 3
mick
преди 7 години
При толкова много напечатени пари напоследък.. отписване на 2-3 трилиона даже може да е плюс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още