IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новак: Русия е готова на "Южен поток" при интерес от България и ЕС

Проектът бе спрян в края на 2014 г. заради настояването на ЕС да съответства на третия енергиен пакет

09:12 | 29.06.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Русия е готова да изпълни проекта за строителството на газопровода "Южен поток", ако Европа гарантира, че го иска, заяви министърът на енергетиката на Русия Александър Новак в ефира на "Россия 24".

"Нашата позиция е проста, тя и по-рано бе ясна: ако България и Еврокомисията официално потвърдят заинтересоваността си и гарантират, че изграждането на тръбопровода и създаването на такава капиталоемка инфраструктура ще бъде поискана, то ние сме готови да гарантираме строителството и доставката на необходимото количество газ", каза Новак, цитиран от ТАСС и БТА.

Проектът за газопровода "Южен поток" е на стойност 15,5 милиарда евро и предвиждаше да се доставят 67 милиарда кубични метра синьо гориво предимно в Южна Европа, като се заобикаля Украйна, припомня ТАСС.

Припомняме, че „Южен поток“ се изправи пред редица трудности в Европа. През юни 2014 г."Южен поток" беше обявен за замразен от тогавашния премиер Пламен Орешарски заради наказателна процедура, която Брюксел стартира срещу България. Подозренията на Комисията бяха за непрозрачна процедура за избор на изпълнител на проекта на българска територия.

През септември 2014 г. Европейския парламент призова в незаконодателна резолюция властите в Съюза да отменят редица споразумения в енергийната сфера и едно от тях е за строителството на „Южен поток“.

Самата ЕК още от началото на 2014 г. се опитваше да постигне договореност с руските власти, че газопроводът ще отговаря на европейските изисквания за либерализация на енергийния пазар. Москва обаче твърдо бе на позицията, че проектът е международен и отказва да поиска изключение от правилата, както направи преди години със „Северен поток“.

Президентът на Русия Владимир Путин заяви на 1 декември 2014 година, че проектът "Южен поток" се спира, тъй като ЕС настоява той да съответства на така наречения трети енергопакет. Вместо "Южен поток" бе решено да се строи "Турски поток", който пък впоследствие също бе замразен.

 по темата "Южен поток" четете тук!
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Така е, но турците имат пари и интерес имат, така че нещата могат да се случат, стига да има разрешение от задокеана. А то ще се получи срещу определени дивиденти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
Всяка друга държава би се възползвала от ситуацията. Сега наШте държавни "мъже" ше отиграят брилянтно положението...ше се направат на много заети гледайки към Брюксел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
data
преди 7 години
Руснаците нямат пари , Южноевропейците също нямат пари , единствените който имат пари са германците , но те искат СП2 а не южен :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
Hahoto
преди 7 години
Новак, се заиграва с турците с това изказване. Опитва се да ги размърда да са по активни за Турски поток и ги сплашва косвено, че могат да изтърват далаверата, да стискат кранчето към Европа. За да се случи Южен поток у нас, трябва разрешение не от Европейската комисия, а от светата троица, която цъфна при Орешарски и приключи напъните му - американските сенатори Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън. Това са боговете, на които нашите управляващи се кланят. Ако изобщо се допусне газопровод през Черно море, тези богове ще предпочетат той да е в Турция, а не у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още