IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания ще иска реформа в правилата за свободното движение на хора в ЕС

Съюзът няма месеци за медитация по въпроса за излизането на Лондон, коментира председателят на ЕК след заседанието на Съвета на ЕС

08:31 | 29.06.16 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Великобритания ще иска реформа в правилата за свободното движение на хора в ЕС

Реформата в правилата за свободното движение на хора в Европа ще е ключов въпрос в отношенията между Великобритания и Европейския съюз (ЕС). Това коментира премиерът на Великобритания Дейвид Камерън след приключването на заседанието на лидерите на държавите от ЕС рано тази сутрин, предава DPA, цитирана от БТА.

На вечерята с премиерите на държавите от блока лидери Камерън е подчертал, че Великобритания и ЕС трябва да имат възможно най-тесни икономически отношения и че ключът да останат двете страни близки е да се проучи въпросът за реформа на свободното движение на хората, посочват източници на AFP.

Камерън освен това е изразил съжалението си заради резултатите от референдума на Острова, който се проведе през миналата седмица, но не и че го е организирал.

Според британския премиер на срещата с колегите му от ЕС е проявено “голямо разбиране”, че Лондон се нуждае от време, за да задейства официално преговорите за излизане от съюза. Той добави, че не може да наложи времева рамка за това.

Камерън посочва, че неговият приемник на поста ще определи правилния подход за водене на преговорите за излизане от ЕС, предава Ройтерс. Той напомни, че докато страната му не напусне ЕС, тя остава пълноправен член на блока.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че не вижда шанс Великобритания да промени решението си за напускане на съюза и вотът е необратим, допълва Ройтерс. Според Меркел не е време за тъга или гняв от британското решение, a ЕС трябва просто да се справи със ситуацията, пред която е изправен.

Германският канцлер обаче не вижда причина да се спират преговорите за споразумението за трансатлантическо партньорство след вота за Brexit.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък заяви, че във Великобритания трябва да се възвърне спокойствието след референдума. Той добави, че лидерите на ЕС искат Великобритания да уточни плановете си възможно най-скоро.

Според Туск ускоряването на процеса на излизане на страната от ЕС е в интерес на всички страни.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че разбира, че Камерън има нужда от време, за да задейства "развода с ЕС", но предупреди, че съюзът няма месеци за медитация по въпроса, предаде AF.

”Онова, което не разбирам, е как онези, които искат да напуснат ЕС, са напълно неспособни да ни кажат ясно какво искат, добави той”, цитиран от Франс прес.

Юнкер каза, че Лондон трябва да подаде уведомление за излизане от ЕС най-много две седмици след назначаването на новия британски премиер.

Холандският премиер Марк Рюте, чиято страна е ротационен председател на ЕС до края на месеца, каза, че изходът от британския референдум е разочароващ, но е свършен факт.

Френският президент Франсоа Оланд каза, че Великобритания трябва да изпълни стриктни условия, ако иска да е част от единния европейски пазар, предаде Асошиейтед прес. За да получи достъп до този пазар страната трябва да спази четирите свободи - на движение на стоки, капитали, работници и услуги, допълни Оланд, цитиран от Ройтерс. Той обаче каза, че ЕС не може да наказва Великобритания за решението й да напусне съюза. 

Темата за излизането на Великобритания от ЕС можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Бе ти глей къв алъш вериш върти Бойчо покрай туй театро в Европата...само с икономическите новинки , ше я карат само на постно екипа на Инвестор .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
Hahoto
преди 7 години
Все повече си мисля, че ни играят голям театър и ингилизите и ЕС.Според мен Британия няма да задейства чл.50 и няма да напусне ЕС.Ще извъртят нещата в последния момент. Ще има сълзи, радост и много писане на преводни статии от Инвестора ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
bgMan
преди 7 години
UK вече няма право да иска каквото и да било.Посочиха й изхода, да си събира нещата и да се маха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
крас
преди 7 години
Целта на Англия е да разбие ЕС с ДВУСТРАННИ ДОГОВОРИ които възнамеряват да подпишат с отделните членки на съюза.РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ е старата ингилизка максима.Исканата от тях реформа в правилата за свободното движение на хора в ЕС е в момент в който Европа е изправена пред проблема с БЕЖАНЦИТЕ.Само след няколко седмици когато Ердоган изпрати пред портите на Меркел милиони "бежанци" ще възникне проблема за тяхното преразпределяне по установеният от Меркелл КВОТЕН ПРИНЦИП.ПОЗНАЙТЕ КАК ЩЕ РЕАГИРА УНГАРИЯ И ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА?!Ще предизвикат сепаратистки настроения, които ще налеят вода в мелницата на евроскептиците.Ниският КУРС НА ЛИРАТА, дава възможност на Англия и ОФШОРНИТЕ фирми да ПРОБИЯТ безпрепятствено европейския пазар, като същевременно се ограничи достъпа на европейски стоки за острова и бившите английски колонии.ЕДИН СРЕЩУ ДРУГ ВЕЧЕ СА ЗАСТАНАЛИ ЛОНДОНСКОТО СИТИ И БОРСАТА ВЪВ ФРАНКФУРТ Никой не говори за златото което Германия иска да и бъде върнато обратно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 5
MZ/X
преди 7 години
Великобритания вече не е в позицията да иска каквото и да е от ЕС! Докато шантажираха с Брекзит можеха да постигнат много компромиси, но сега или ще приемат или няма да приемат правилата на ЕС! Ако не приемат правилата на ЕС няма да имат свободен достъп до пазара на ЕС, няма да могат свободно да пътуват, инвестират и т.н. Голям автогол си вкараха с този референдум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още