IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: ЕС иска България да продаде "Булгартрансгаз"

В противен случай страната ще бъде изправена пред глоби в размер до 300 млн. евро, заяви премиерът пред репортери в Брюксел

23:15 | 29.06.16 г. 72
Борисов: ЕС иска България да продаде "Булгартрансгаз"

Антитръстовите регулатори на Европейския съюз са поискали от България да продаде държавния оператор на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз". В противен случай страната ще бъде изправена пред глоби в размер до 300 млн. евро, заяви премиерът Бойко Борисов пред репортери в Брюксел в сряда, цитиран от Ройтерс.

Борисов е посочил още, че подобна санкция е неприемлива за България.

Миналата година Европейската комисия обвини Българския енергиен холдинг (БЕХ), който е собственик на "Булгартрансгаз", че нарушава антитръстовите закони на Евросъюза, като възпрепятства достъпа на конкуренти до ключова газова инфраструктура в България.

"Когато дойде комисарят (по конкуренцията) Маргрете Вестагер и каже, че трябва да продадем "Булгартрансгаз", за нас това е тежък политически удар... Иначе следва наказателна процедура за до 300 млн. евро", казва Борисов в аудиофайл, разпространен от правителствената пресслужба.

Борисов е посочил още, че вицепремиерът Томислав Дончев се е срещнал с екипа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, за да се опита да разреши въпроса.

Говорителят на ЕК Рикардо Кардосо е заявил, че тече антитръстово разследване и засега няма решение.

"Както има честа практика при антитръстовите разследвания, комисарят Вестагер се е срещнала с българските власти, за да обсъдят разследването", е посочил той.

БЕХ и дъщерните му дружества "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" притежават или контролират газопреносната мрежа у нас, единственото газохранилище в страната и капацитета на основния газопровод за внос.

Към момента "Булгартрансгаз" транспортира газ единствено от руската компания "Газпром" за вътрешно потребление и за съседните Гърция, Македония и Турция.

България, която е почти изцяло зависима от доставките на газ от Русия, строи интерконекторни газови връзки с Гърция и Румъния, за да диверсифицира доставките, и има надежди да се превърне в регионален газов хъб, отбелязва агенцията.

В друг подобен случай "Газпром" е предложил отстъпки, за да избегне глоба, след като Комисията го обвини, че държи твърде високи цени за клиентите и блокира достъпа на конкуренти в Централна и Източна Европа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 4 rate down comment 4
supertrader
преди 7 години
Проблема е че обявят ли ЕС за федерация това означава федерално правителство с много по широк мандат и то ще ги смели и ще им вземе нещата които си продават защото ЕС ги карал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 10 rate down comment 8
STRAHO
преди 7 години
Е и!? Какво значение има това ако не е българска? А газа от луната ли ще идва? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 16 rate down comment 4
khao
преди 7 години
Боко, точно тази реторика на говорене е.бава майката на ЕС ... не се научихте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 26 rate down comment 8
Dimat
преди 7 години
Боко,не се офлянквай!Продавай бързо цялата държава,макар,че вече почти нищо няма.Утре,когато с един декрет обявят целия бивш ЕС за свръхдържава,ти ще си изкярил,че поне си взел някакви пари за черни дни.То и без това в остатъка от държава дните са само черни,а на почернените оФсе им е все тая,дали ще имат отделна кошара,с изкривена и изпочупена табела "България".Нали и Ти Велики, "управляваш" стадото,като все чакаш,"какво ще кажат началниците".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 20 rate down comment 2
stanislavr
преди 7 години
Същите мантри се лееха по медиите за общинските ВиК дружества, оказа се кьорфишек. Водоснабдяването в Париж е общинско, в София - частно. Та няма как да искат държавен монопол, и то стратегически, да стане частен. НЕК също е монополист в преноса на ел. енергия високо напрежение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 16 rate down comment 5
0pk
преди 7 години
Само едно нещо не разбрах, на наще или на тяхните иска ЕС да се продаде булгартрансгъза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 11 rate down comment 6
Pronto
преди 7 години
Става дума българската газова мрежа да може да се ползва и от някой, който не се казва Газпром!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 9 rate down comment 3
STRAHO
преди 7 години
МП е все пак. Би трябвало думите му да са сериозни! Между другото ако това се случи, проблемите с "Южен поток " ще изчезнат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 21 rate down comment 4
STRAHO
преди 7 години
И тяхната ще вземат. Въпрос на време. Териториите в Източна Европа са разглеждани като такива подлежащи на усвояване! Проблема им е там, че в Гърция, бизнес елита е по можещ и знаещ и яко се съпротивлява. У нас те оформиха мутроподобен такъв със съответното IQ! С българите, както бе казал един американец, няма да има проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 18 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Много силно се съмнявам че това което е казал Б Б Просто Е К е поискала от Булгартрансгаз равен достъп за всички доставчици на газ според европеиската енергиина харта Явно че до момента има достъп само до един доставчик -Газпром и европеиската комисия иска това да се промени В противен случаи ще наложи глоба на България защото Булгартрансгас е 100 собственост на държавата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още